ООН звернулась до РФ щодо не допущення закриття Меджлісу кримськотатарського народу

Організація Об’єднаних Націй стурбована ситуацією з дотриманням прав людини в окупованому Криму і закликає РФ не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це заявляє глава Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер.

“Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим, статус якої визначено Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 68/262, залишається вкрай складною. Кримські татари, які беруть участь в демонстраціях, піддаються переслідуванням, а кримські татари в цілому – арештам за передбачуване членство в” терористичних ” організаціях “, – сказала Ф.Фрейзер на прес-конференції в Києві в четвер під час презентації доповіді про права людини в Україні Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

У рекомендаціях доповіді говориться про те, що фактичним владі Криму та Російської Федерації рекомендується дозволити Управлінню верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) та інших міжнародних організацій отримати доступ до Криму для того, щоб забезпечити ефективне виконання ними свого мандату.

Також слід відхилити заборону Меджлісу і припинити переслідування її членів, а також покласти край практиці передачі українських громадян, затриманих в Криму на територію РФ, так як це порушує Резолюцію 68/262 Генеральної Асамблеї ООН.

Крім того, в ООН рекомендують покласти край діям поліції по відношенню до представників кримськотатарської громади на недискримінаційній основі, забезпечити належну правову процедуру і право на справедливий судовий розгляд для кримських татар, затриманих у зв’язку з участю в демонстрації в лютому 2014 року, а також забезпечити об’єктивне розслідування зникнень кримських татар.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.