ПАРЄ підтримала створення міжнародного трибуналу щодо розслідування злочинів путіна

Парламентська асамблея Ради Європи виступила за невідкладне створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування злочину агресії російської федерації в Україні.

Про це наголошується в затвердженій резолюції та рекомендації на основі доповіді депутата з Німеччини, голови групи соціалістів у ПАРЄ Франка Швабе, повідомила глава української делегації в Асамблеї Марія Мезенцева, пише Інтерфакс.

“Що стосується самої Резолюції – вона є дуже комплексною і стосується і безпосередньо України, і ролі Ради Європи з подолання наслідків російської агресії. З важливого можемо виділити… терміново створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та переслідування злочину агресії, вчиненого політичним та військовим керівництвом Російської Федерації, та надання необхідної фінансової підтримки”, – написала вона на своїй сторінці у фейсбуці.

У документі також міститься заклик до Комітету Міністрів Ради Європи щодо необхідності призначити спеціального представника РЄ з питань наслідків російської агресії проти України.

Члени ПАРЄ також закликають держави-члени Ради Європи зупинити будь-які постачання зброї, будь-яких компонентів для військового сектору Росії, товарів подвійного призначення та накласти санкції на всі треті держави, які обходитимуть таке ембарго.

Парламентарі також закликають продовжувати чинити тиск на РФ з метою припинення бойових дій, виведення військ із суверенної території України та дотримання норм міжнародного права, а також розслідувань, які проводяться з метою встановлення відповідальності за порушення міжнародного права, прав людини, гуманітарного права та інші міжнародні злочини.

Крім того, у затвердженій резолюції ПАРЄ закликає прагнути розірвати енергетичну залежність від Росії, прискорюючи енергетичний перехід та водночас досліджуючи альтернативи імпорту енергії з РФ.

У пресслужбі ПАРЄ також звернули увагу на те, що Асамблея заявила, що “стривожена зростаючою кількістю свідчень звірств, здійснених російськими збройними силами”, і висловила повну підтримку всім зусиллям, спрямованим на розслідування порушень Росією міжнародних норм у галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також інших міжнародних злочинів, включаючи воєнні злочини, проти людяності й геноциду та забезпечення відповідальності агресора.

Парламентарі зазначили, що російська агресія також, зокрема, спровокувала найважчу гуманітарну кризу в Європі з часів Другої світової війни, кинула виклик глобальному управлінню та призвела до різкого зростання цін на енергоносії та відсутності продовольчої безпеки.

Асамблея найрішучішим чином підтвердила своє засудження агресії Росії проти України та свою солідарність із Україною та її народом, підтвердивши свою непохитну підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.