Фінляндія та Швеція разом подадуть заявки до НАТО наступного тижня

Фінляндія та Швеція разом подадуть заявки на членство в НАТО на початку наступного тижня, повідомила у вівторок фінська газета Helsingin Sanomat (HS) із посиланнями на свої джерела.

“Обидві країни працюють над тим, щоб їхні заявки були подані в той самий день. Ймовірно, це відбудеться вже на початку наступного тижня”, – йдеться у публікації.

Як очікується, у четвер прем’єр Санна Марін (Sana Marin) і президент Саулі Нііністе (Sauli Niinisto) висловлять свої думки щодо вступу до НАТО. У суботу позицію на НАТО викладе соціал-демократична партія, яку очолює Марін.

У Швеції рішення про вступ до альянсу приймає уряд, який очолює соціал-демократи. Таким чином, на практиці рішення прийматиме шведська соціал-демократична партія, яка оголосить про свою підтримку вступу до НАТО 15 травня. За даними HS, це стало відомо фінському уряду як мінімум минулого тижня.
Після цього розпочнуться переговори з НАТО. Усі 30 країн НАТО повинні ратифікувати членство, що може тривати від 4 до 12 місяців.

У правилах НАТО не зазначено, якою формою подається заявка. Ймовірна альтернатива – лист генеральному секретарю НАТО Йєнсу Столтенбергу. Заявка Фінляндії, швидше за все, буде подана послом Фінляндії в НАТО Клаусом Корхоненом (Klaus Korhonen).

Столтенберг неодноразово заявляв, що Фінляндію та Швецію приймуть до альянсу “з розпростертими обіймами” і обіцяв провести процедури прийому в найкоротші терміни.

Розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції збільшить протяжність кордонів РФ з альянсом на понад 1,2 тис. км.