Президент Фінляндії обговорив з путіним вступ до НАТО

Президент Фінляндії Саулі Нійністе обговорив телефоном зі своїм російським терористом володимиром путіним подання заяви північноєвропейської країни на вступ до НАТО, офіційне оголошення про яку очікується цими вихідними.

Проведення телефонних перемовин підтвердили в Гельсінкі та Москві.

“Розмова була прямою і відвертою і відбулася без випадів. Важливим аспектом вважалося уникнення напруги”, – йдеться в заяві пресслужби Нійністе. Телефонна розмова була ініційована Фінляндією.

За словами фінського лідера, Фінляндія “хоче коректно та професійно розв’язувати практичні питання, що виникають у зв’язку із сусідством з росією”.

Згідно з озвученою позицією Гельсінкі, Нійністе розповів путіну “як кардинально змінили безпекове середовище Фінляндії” російські вимоги наприкінці 2021 року, спрямовані на запобігання вступу до НАТО окремих країн, а також “повномасштабне вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року”.

Натомість у Кремлі наголосили, що відмова Гельсінкі “від традиційної політики військового нейтралітету була б помилковою, оскільки жодних загроз безпеці Фінляндії не існує”.

“Така зміна зовнішньополітичного курсу країни може негативно вплинути на російсько-фінські відносини, які протягом багатьох років вибудовувалися в дусі добросусідства та партнерської співпраці, мали взаємовигідний характер”, – йдеться в офіційному повідомленні сайту Кремля.