США розглядають запровадження тарифів на російську нафту

Представники Міністерства фінансів заявили у вівторок, що на зустрічі G7, яка відбудеться цього тижня, вони планують запропонувати європейським країнам запровадити тарифи на російську нафту як найшвидшу альтернативу прямому нафтовому ембарго.

Офіційні особи Євросоюзу розглядають можливість запровадження поетапного ембарго на імпорт російської нафти як наступної відповіді на війну росії в Україні, але побоювання деяких східноєвропейських країн щодо можливого скасування постачання є серйозною перешкодою для реалізації цього плану.

Тарифний механізм, який буде запропонований США, дозволить зберегти російську нафту на ринку, але обмежить обсяг доходів, які можуть надходити до Москви від експорту, повідомили у Брюсселі представники Мінфіну. Зустріч міністрів фінансів та керуючих центральними банками країн «Великої сімки» відбудеться наприкінці цього тижня.

Оскільки російська нафта продається зі знижкою в порівнянні зі світовими цінами, тариф можна встановити на рівні, який дозволить і покрити частину цього розриву, і знизити прибуток росії, кажуть офіційні американські особи. Але він має бути досить низьким, щоб росія отримувала прибуток, який перевищує його виробничі витрати, що дасть їй стимул продовжувати експорт, додали вони.

За їхніми словами, якщо російська нафта залишиться на ринку, це дозволить уникнути можливих подальших стрибків цін на нафту внаслідок європейського ембарго, що може компенсувати вплив ембарго на російські доходи.

Уряди багатьох країн прагнуть якнайшвидше припинити закупівлю російської нафти, проте це пов’язано з високим ризиком підвищення цін на нафту, кажуть офіційні особи, тому Мінфін розглядає механізми ціноутворення, включаючи тарифи, щоб допомогти захистити світову економіку від подальших збитків від високих цін на енергоносії.

Кошти від тарифів можуть бути направлені у фонд відновлення та реконструкції України і таким чином змусити Москву сплатити хоча б частину масштабних зусиль щодо відновлення.

Ця пропозиція з’явилася після того, як минулого тижня лідер G7 Маріо Драгі під час зустрічі з президентом Джо Байденом висловив ідею створення картелю покупців нафти для стримування цін.