Шостий пакет санкцій проти РФ «поки зупинено» – комісар ЄС

Країни ЄС на даний момент не змогли домовитися про шостий пакет санкцій у зв’язку з війною рф проти України, який також включав заборону на імпорт російської нафти.

Про це в ефірі італійського каналу Rai News 24 заявив комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні.

За його словами, шостий пакет “з відомих причин поки що стоїть”. Член Єврокомісії додав, що сподівається на досягнення компромісу.

Санкції на рівні ЄС запроваджуються одноголосним рішенням країн, що входять до союзу. Шостий пакет заблокувала Угорщина, яка заявила про неготовність відмовитись від російської нафти без компенсації з боку ЄС.

Питання було обговорено напередодні на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС. Угоди не було досягнуто. Офіційно Угорщина вимагає компенсації у розмірі 18 млрд. євро. За даними Reuters, на переговорах у понеділок Будапешт говорив про значно менші суми – приблизно 750 мільйонів на розширення потужності нафтопроводу з Хорватії та від 500 до 700 – на модернізацію угорських нафтопереробних заводів. Останнє питання стало каменем спотикання, оскільки за правилами ЄС така пряма підтримка приватних НПЗ неможлива. Сторони продовжують переговори, проте неясно, коли вони дадуть якийсь результат.

Більшість країн ЄС не погоджується з виключенням ембарго на імпорт нафти з шостого пакету, оскільки саме ембарго є його ключовою частиною. Раніше з проекту вже було виключено заборону на перевезення російської нафти європейськими танкерами.