Білий дім: Пхеньян може провести ракетні чи ядерні випробування під час візиту Байдену до Азії

У Білому домі також повідомили, що президент США не відвідуватиме демілітаризовану зону (ДМЗ), яка поділяє Північну та Південну Корею під час свого візиту до Сеулу.

За даними американського розвідуспільноти, Північна Корея може провести випробування ядерної бомби або випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети цього тижня – тобто до, під час або після візиту президента Джо Байдена до Південної Кореї та Японії. Про це заявив радник президента з національної безпеки Джейк Салліван.

У Білому домі повідомили, що Байден не відвідуватиме демілітаризовану зону (ДМЗ), яка поділяє Північну та Південну Корею під час свого візиту до Сеулу, який розпочнеться у п’ятницю.

«Наші розвіддані дійсно відображають реальну можливість того, що в дні, що передують поїздці президента, під час або після неї будуть проведені або нові ракетні випробування, у тому числі випробування ракет великої дальності, або ядерні випробування, або… і те й інше , – сказав Салліван на прес-брифінгу у Білому домі. – Ми готуємось до всіх непередбачуваних обставин».

Салліван сказав, що Сполучені Штати тісно координують свої дії з Південною Кореєю та Японією. Крім того, за його словами, він обговорив північнокорейське питання у середу телефоном зі своїм китайським колегою Ян Цзечі.

Візит Байдена до Південної Кореї та Японії, який пройде з 20 по 24 травня, стане його першою поїздкою до Азії як президента. У програмі візиту – перша зустріч на найвищому рівні з обраним 10 травня новим президентом Південної Кореї Юн Сук Йолем, який пообіцяв зайняти жорсткішу позицію щодо «провокацій» з боку Північної Кореї.

За словами Саллівана, Сполучені Штати готові вносити як короткострокові, так і довгострокові коригування у свою військову позицію у міру необхідності, «щоб гарантувати, що ми забезпечуємо як захист, так і стримування нашим союзникам у регіоні, і що ми відреагуємо на будь-яку північнокорейську провокацію» .

Заступник радника з національної безпеки Південної Кореї Кім Те Хе сказав напередодні, що випробування північнокорейської міжконтинентальної балістичної ракети «здається неминучим», а офіційний представник адміністрації США заявив, що це може статися вже у четвер чи п’ятницю.

Південнокорейська сторона вже підготувала План Б на випадок, якщо Пхеньян вирішить приурочити провокацію до візиту Байдена. План включає можливу зміну графіка саміту.

Адміністрація Юна звернулася до Вашингтона з проханням розмістити в регіоні більше «стратегічних активів», здатних нести ядерну зброю, таких як далекі бомбардувальники, підводні човни та авіаносці.

За словами Кім Те Хе, шанси того, що Північна Корея проведе цими вихідними ще й ядерні випробування, «здаються низькими», проте якщо Пхеньян влаштує «велику провокацію», то відповідні кошти будуть готові до розгортання.