Європарламент схвалив лібералізацію торгівлі з Україною

Європарламент підтримав тимчасове скасування торгових бар’єрів на імпорт усіх українських товарів до ЄС.

За це рішення на пленарному засіданні у Брюсселі у четвер, 19 травня, проголосували 515 євродепутатів, 32 були проти, ще 11 утрималися, повідомляє DW.

Тепер цей регламент про лібералізацію торгівлі з Україною має затвердити Рада ЄС. Очікується, що він набуде чинності у червні. Після цього спрощений режим торгівлі діятиме протягом одного року.

Це рішення передбачає скасування мит на ті українські промислові товари, на які вони ще діють, системи вхідних цін на фрукти та овочі, а також тарифних квот на безмитне ввезення сільськогосподарської продукції. Тобто всі українські товари можна буде ввозити до ЄС без сплати мит. А антидемпінгове мито, введене на українські товари протягом цього року, не стягуватиметься навіть після завершення дії регламенту.

“Російська неспровокована та невиправдана агресивна війна проти України з 24 лютого 2022 року глибоко негативно впливає на можливість України торгувати з рештою світу, як через руйнування виробничих потужностей, так і через недоступність значної частини засобів транспорту внаслідок перекритого доступу до Чорного моря “, – наголошується у проекті регламенту.

Скасування торгових бар’єрів має пом’якшити вплив війни на економіку України, впевнені у ЄС.

Дія регламенту можуть призупинити, якщо Київ запровадить нові торговельні бар’єри для товарів з ЄС, за винятком випадків, коли такий крок чітко виправданий у контексті війни.

Європарламент вніс дві поправки до запропонованого Єврокомісією проекту регламенту. Одна з них скасовує восьмитижневий термін сповіщення національних парламентів. Це дозволить регламенту швидше набути чинності.