Гаррі Каспаров і Михайло Ходорковський оголошені в росії “іноагентами”

Міністерство юстиції росії внесло 13-го чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова до реєстру фізичних осіб, які виконують функції так званих “іноземних агентів”. Крім відомого шахіста та критика Кремля, перелік поповнив колишній керівник російської нафтової компанії ЮКОС Михайло Ходорковський.

Як випливає з реєстру, Каспаров і Ходорковський провадять політичну діяльність, отримуючи “іноземне фінансування” з України. Крім того, мін’юст рф пов’язав екс-главу ЮКОСу із американським фондом Human Rights Foundation.

Каспаров на момент публікації не прокоментував рішення російської влади. Ходорковський лаконічно написав у мікроблозі Twitter: “Паспорт доброго росіянина “отримано”.

Законодавство про “іноземних агентів” з’явилося в росії у 2012 році. Відтоді до проскрипційних списків було внесено близько 450 організацій та фізичних осіб. Реєстр фізосіб-“іноагентів” було запущено на початку квітня, що стало четвертим подібним переліком поряд зі списком НКО-“іноагентів”, ЗМІ-“іноагентів” та незареєстрованих організацій-“іноагентів”.