У Північній Ірландії відбувся масштабний ірландський “мовний протест”

У Белфасті, що є столицею британської Північної Ірландії, відбулася масштабна демонстрація етнічних ірландців.

Його організатори вимагали збільшити роль та представленість ірландської (гельської) мови в офіційному та публічному спілкуванні у регіоні.

Організатори протесту, спільнота An Dream Dearg (“Червона мрія”) оцінила кількість демонстрантів у 17 тисяч та назвали цей мітинг “найбільшим за покоління”. Місцева газета Belfast Telegraph не наводить точних оцінок, але погоджується, що йшлося про тисячі людей.

Його учасники, що усі були одягнені у червоний одяг, представляли не лише місто Белфаст, а приїхали з різних частин Ірландського острова.

Два роки тому, у якості частини домовленості місцевих політиків з Лондоном, була підписана угода, що передбачала розвиток ірландської мови, спадщини та культури, але відтоді на її виконання не ухвалили жодного законодавчого акту.

“Більше затримок бути не може, ірландська мовна спільнота просто хоче, щоб до неї ставилися рівноправно та з повагою, і їй більше не можна відмовляти”, – заявив один з учасників протесту, представник місцевої лівоцентристської партії SDLP Пол Доерті.