Верховна рада денонсувала три угоди з СНД

Верховна рада денонсувала три угоди в рамках Співдружності незалежних держав (СНД).

Зокрема, Україна вийшла з угод про боротьбу з незаконною міграцією, про спільний аграрний ринок та про щодо пам’яті так званої “Великої вітчизняної війни”.

Також, Рада ухвалила закон “Про вихід з угоди про співпрацю держав – учасниць СНД в боротьбі з незаконною міграцією” (проект №0074).

Угода 1999 року передбачала, що у випадку якщо незаконні мігранти прибули на територію однієї зі сторін з території другої сторони, то вони, за наявності відповідних доказів про це, підлягають передачі останній. При цьому передача незаконних мігрантів здійснювалася відповідно до окремих домовленостей сторін у цій галузі.

Крім того, Рада ухвалила закон “Про вихід України з угоди про Спільний аграрний ринок держав – учасниць СНД” (проект №0084). Угодою 1998 року передбачалися заходи, спрямовані на поступове формування Спільного аграрного ринку держав – учасниць СНД з метою забезпечення вільного руху сільськогосподарської продукції, продовольчих товарів, науково-технічної продукції, засобів виробництва і послуг для агропромислового комплексу національного походження.

Крім того, Рада ухвалила закон “Про вихід з угоди про увічнення пам’яті про мужність і героїзм народів держав – учасниць СНД у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років” (проект № 0145).

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, Україна денонсує угоду 2013 року через збройну агресію Російської Федерації проти України, як однієї з країн учасниць угоди, суттєві відмінності в Україні та інших країнах учасницях угоди комеморативних практик та законодавства у питаннях вшанування пам’яті учасників Другої світової війни.