Євроюст надасть слідчій групі з розслідування воєнних злочинів в Україні підтримку

Євроюст має намір надати Спільній слідчій групі (ССГ) з розслідування воєнних злочинів в Україні юридичну, технічну та фінансову підтримку.

Про це у вівторок у Гаазі на -повідомив президент Євроюсту Ладіслав Гамран. Як відомо, наразі до ССГ входить шість країн: Польща, Латвія, Литва, Естонія, Україна та Словаччина.

“Ми надаємо юридичну підтримку ССГ, для роботи якої потрібні законодавчі рамки. Ми раді, що до цієї групи, і це вперше в історії, долучився прокурор МКС. Як Євроюст ми також надамо технічну підтримку – телефони, лептопи, сканери, принтери та інше обладнання, яке є важливим для того, щоб збирати докази злочинів війни”, – розповів він, пише Інтерфакс.

Крім того, Євроюст має намір фінансово підтримати роботу слідчих ССГ, зокрема фінансуванням їхніх поїздок, наданням перекладачів, щоб слідчі могли спілкуватися між собою рідною мовою, переклад документів та всіх доказів, які були зібрані іншими, а не англійською мовами. “Ми також зробимо це для судово-медичних звітів, щоб усім, що зібрала ця група, можна було поділитися між усіма залученими сторонами. З цього моменту кожен фрагмент доказів, зібраний цими країнами, одразу буде доступний для всіх партнерів, чим ми прискоримо роботу ССГ”, – сказав президент Євроюсту.

Гамран також вважає, що війна в Україні “буде найбільш задокументованим військовим конфліктом, який ми коли-небудь бачили”. “Як результат, необхідна координація, і тут до справи береться Євроюст – ми маємо понад 20 років досвіду в координації масштабних операцій, і ми хочемо запропонувати наш досвід членам Спільної слідчої групи”, – додав президент Євроюсту.