Туреччина наполягає на новій міжнародній назві для себе

Влада Туреччини виступає проти того, щоб у міжнародній дипломатії вживалася назва англійською “Turkey”.

Натомість можновладці в Анкарі пропонують написання “Türkiye” (турецька самоназва), передає DW.

Як повідомило в вівторок, 31 травня, державне інформаційне агентство Anadolu, уряд президента Реджепа Таїпа Ердогана офіційно закликав ООН та інші міжнародні організації в майбутньому використати назву “Türkiye”. Ердоган переконаний, що ця назва найкраще виражає культуру, цивілізацію та цінності турецької нації.

Тим часом міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що ООН “готова” до змін, і Анкара просуває перехід на Türkiye у більшій частині свого міжнародного листування, включаючи висвітлення іноземних новин.

Наприкінці минулого року Туреччина вже ухвалила рішення щодо використання позначення “Made in Türkiye” для експортної продукції. Вже тривалий час у Туреччині точиться суперечка щодо написання назви країни англійською мовою, зокрема тому, що англійське “turkey” може означати “індичка”. Державний мовник TRT написав щодо цього: “Введіть у Google слово “Туреччина” та отримаєте плутанину із зображень, статей та словникових визначень, що асоціюють країну з (…) великим птахом родом із Північної Америки”.