Зеленський повідомив, що Європу, що на неї чекають протести через блокаду України

Президент Володимир Зеленський виступив на безпековому форумі у Братиславі, присвяченому питанням водойм. Там він спрогнозував масові протести у Європі через блокаду Росією морських портів та шляхів постачання їжі.

“Звичайно, говорячи про безпекові виклики, пов’язані з нашими акваторіями – акваторіями річок, акваторіями морів, неможливо оминути блокаду Російською Федерацією українських портів. Через цей акт агресії російської держави світ на порозі продовольчої кризи”, – заявив Зеленський.

Він прогнозує дефіцит на ринку і катастрофічне зростання цін на базові продукти.

За його словами, це загроза голоду для десятків мільйонів людей в різних країнах. І це може призвести до політичного хаосу в деяких державах Африки, Азії. А після цього – міграційну кризу в Європі, коли люди з країн, які страждають від голоду, шукатимуть спасіння.

“Продовольча криза неминуче призведе до масштабних протестів і в європейських країнах. Багатьом урядам доведеться пояснювати протестуючим на вулицях різних європейських міст, чому наш континент опинився в заручниках однієї держави – ця держава Росія – і однієї людини – в Москві, – яка віддала наказ щодо морської блокади України”, – додав Зеленський.

В Україні заблоковані близько 20 мільйонів тонн пшениці, а також інших харчів. Які не можливо вивезти через воєнну блокаду Росією портів України та наміри захопити Одесу й інші головні артерії країни, як це вже сталось з Маріуполем.

Росія пропонує надати гуманітарні морські коридори для вивезення зерна, але для цього хоче, щоб Україна прибрала захист своїх портів і залишила їх вразливими для флоту РФ.