ЄС не визнаватиме російські паспорти на окупованих територіях України

Євросоюз не буде визнавати паспортів Російської Федерації, виданих жителям окупованих частин Херсонської та Запорізької областей.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля, що оприлюднена у п’ятницю, 3 червня.

“ЄС рішуче засуджує укази президента Росії від 25 і 30 травня, які спрощують процес надання російського громадянства та видачі російських паспортів громадянам України в Херсонській та Запорізькій областях, які тимчасово перебувають під контролем російських військ”, – йдеться в заяві. Окрім того, не визнаватимуть документи

Також ЄС засудив будь-які спроби Росії замінити демократично обрані та легітимні українські адміністрації, а також ввести російський рубль, нав’язати російські програми та навчальні матеріали та змінити мову навчання в школах на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

Зазначається, що будь-які спроби змінити статус територій України є порушенням міжнародного права, Статуту ООН та Конституції України, і тому не будуть визнані Європейським Союзом. “Росія, її політичне керівництво та всі, хто причетний до порушень міжнародного права, будуть притягнуті до відповідальності за ці незаконні дії”, – йдеться у заяві.

ЄС закликав Росію негайно вивести всі свої війська та військову техніку з території України в межах міжнародно визнаних кордонів.