Суд дозволив спецрозслідування проти ексзаступника секретаря РНБО Сівковича

Печерський районний суд м. Києва задовольнив клопотання слідчого Державного бюро розслідування щодо проведення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Володимира Сівковича.

Як повідомляється на сайті ДБР у четвер, заступник секретаря РНБО був натхненником та організатором силового розгону студентів на майдані Незалежності в Києві у ніч на 30 листопада 2013 року.

“Для цього колишній посадовець вступив у змову з колишнім головою Київської міської державної адміністрації та вплинув на начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в його ж кабінеті. Він умовив правоохоронця віддати наказ працівникам міліції про звільнення силовим методом майдану Незалежності від громадян, які реалізували своє конституційне право на мирні збори. Унаслідок виконання цього явно злочинного наказу працівники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ МВС України заподіяли тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 127 громадянам”, – йдеться в повідомленні.

Водночас правоохоронці перевищували службові повноваження, застосовували насильство, використовували спеціальні засоби, зокрема кийки “ПР-73” та “Томфа” тощо.

У ДБР нагадали, що Сівковичу висунуто підозру за ч. 3 ст. 27, ст. 340 та ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України (організація незаконного перешкоджання службовою особою проведенню мітингів та організація перевищення влади працівниками правоохоронних органів із застосуванням фізичного насильства). 10 червня 2020 року його оголошено в міжнародний розшук.