Консервативна партія Британії зазнала поразки на довиборах до парламенту у двох округах

Консервативна партія прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона зазнала поразки на довиборах до парламенту у двох округах, що спонукало до відставки лідера партії та поновило розмови про політичне майбутнє Джонсона.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє Reuters.

Програш на проміжних виборах у двох округах – на півдні, де консерватори традиційно перемагали, та на півночі Англії, де мандат виграли у лейбористів попереднього разу – дозволяють припускати, що виборча коаліція Джонсона, що зібралася на виборах 2019 року, починає слабшати, і ще більше однопартійців перестануть підтримувати його на тлі “партігейту” та наростаючих економічних проблем.

Джонсон запропонував Зеленському масштабну програму підготовки українських військових у Британії
Джонсон втримався під час спроби висловити йому вотум недовіри через скандал з вечірками під час коронавірусних заборон. Водночас, проти нього проголосували понад 40% однопартійців і триває розслідування спецкомітету щодо того, чи прем’єр зумисно вводив парламент в оману у цьому питанні.

Лідер консерваторів Олівер Доуден після програшних результатів заявив, що йде у відставку і у партії потрібні зміни. “Наші прихильники невдоволені і спантеличені останніми подіями, і я поділяю їхні почуття. Не може і далі все продовжуватися як завжди”, – заявив він у листі Джонсону, повідомляючи про відставку.

Джонсону за чинними правилами партії не може бути оголошено вотум недовіри раніше, ніж через рік. Але однопартійці, турбуючись про власне політичне майбутнє, можуть вирішити скоротити цей період і наблизити нове голосування.

Сам Борис Джонсон у четвер відкинув припущення, що він може подати у відставку, якщо консерватори програють у цих округах, зазначивши, що для правлячої партії програш на проміжних виборах не є незвичною ситуацією.