Сенат затвердив Крістофера Каволі на посаді командувача сил США в Європі

Генерал армії Крістофер Каволі був затверджений Сенатом на посаді у четвер увечері.

Силами НАТО в Європі командуватиме фахівець із Росії

Каволі, який командує силами Армії США на європейському континенті, змінить генерала ВПС США Тода Уолтерса на посаді глави європейського командування США, а також головнокомандувача силами НАТО. Каволі візьме на себе командування на церемонії 1 липня. Він бере кермо влади в свої руки в момент, коли російські сили поступово зміцнюються на сході України – на Донбасі.

Українські лідери все частіше закликають адміністрацію Байдена надати Україні артилерію з більшою дальністю поразки та новітню зброю, таку, як бойові безпілотники.

Каволі також вступає на посаду, коли НАТО розглядає питання про надання членства Швеції та Фінляндії – скандинавським країнам, які десятиліттями зберігали офіційний нейтралітет. Усі 30 країн-членів НАТО повинні проголосувати про прийняття Швеції та Фінляндії до Альянсу. Однак Туреччина висунула заперечення, які можуть стати на заваді розширенню блоку.

У травні, свідчивши на слуханнях щодо свого затвердження на посаду в сенатському комітеті збройних сил, Каволі підтримав розширення НАТО і високо оцінив військовий потенціал обох країн. Про це повідомляє і видання The Hill, наводячи слова нового командувача: «Кожна збройна сила цих країн принесе до Альянсу чимало можливостей з самого першого дня».

Наступного тижня НАТО проведе довгоочікуваний саміт у Мадриді, на якому лідери, як очікується, ухвалять нову стратегічну концепцію, обговорять збільшення сил Альянсу на східному фланзі, а також продовження допомоги Україні. Путінське вторгнення в Україну спричинило консолідацію позиції країн НАТО.

Каволі підтвердив, що він підтримує членів Альянсу, які збільшують свої витрати на оборону понад поточний рівень у два відсотки від валового внутрішнього продукту, встановленого Уельським зобов’язанням 2014 року. «Я прихильник того, щоб витрачати більше двох відсотків, або принаймні два відсотки», – заявив Каволі сенаторам.

Чотирьохзірковий генерал, як повідомляє видання Politico, вільно розмовляє російською мовою і отримав ступінь магістра в Єльському університеті з російської тематики. Він служив директором Росії в Об’єднаному комітеті начальників штабів.

Його підвищення було схвалено сенатським комітетом збройних сил 15 червня. Сенат також затвердив кілька інших воєначальників на командних постах у Європі.