Шмигаля замінить син львівського ексрегіонала Шурми

Під главою українського уряду Денисом Шмигалем серйозно захиталося крісло
Як повідомляє «Вголос» з посиланням на «Українську правду», в уряді вже незабаром можуть відбутися серйозні зміни.

Журналісти переконують, що команда прем’єр-міністра Дениса Шмигаля перестала влаштовувати президента Володимира Зеленського.

«Цей Кабмін створювався якраз перед початком пандемії. Коли вдарив коронавірус, ОП в ручному режимі казала усім новим міністрам, що кому робити. Загалом Кабмін був філією Офісу президента, де нічого не робилося без погодження на Банковій», – пояснює не під запис журналістам один із впливових членів команди Зеленського.

Сформований розклад сил з урядом влаштовував президента тільки до 24 лютого 2022 року. З початком російського наступу ситуація в країні змінювалася дуже стрімко й вимагала від чиновників на усіх щаблях ініціативності, миттєвого продукування рішень та такого ж миттєвого їх утілення. Але система була привчена до іншого…

Станом на зараз план перезавантаження країни напрацьовується у створеній у квітні Нацраді відновлення. Перша публічна презентація цього українського «плану Маршалла» планується на інвестконференції у швейцарському Лугано 4 липня.

Загалом там має бути представлено кілька речей. Перша – проєкт переформатування уряду, яким займається міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Пропонується скоротити кількість міністерств із нинішніх 20 до 12, об’єднавши, наприклад, Мінрегіон з МінТОТ і Мінінфраструктури, а Мінмолодьспорту – з Мінкультом та Міносвіти тощо.

У владі розуміють, що восени в суспільстві переважатимуть негативні емоції на тлі виснаження від війни та економічної ситуації. Негатив можуть спробувати перекинути на уряд.

«Люди втомлюються і доведеться когось робити винним. А кого? Раду зараз не розпустиш. Якийсь чиновник в Офісі президента – задрібно. Лишається тільки Кабмін», – пояснює в розмові з УП один зі співрозмовників в оточенні президента.

Восени у відставку може піти або весь Кабмін на чолі з прем’єром, або кілька найбільш неефективних міністрів. Наразі у владі придивляються одразу п’ять варіантів на заміну Шмигалю: міністр економіки Юлія Свириденко, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, міністр оборони Олексій Рєзніков.

Але найцікавіше, що перший кандидат – ексрегіонал та син екснардепа від СДПУ(о) львів’янина Ігора Шурми – Ростислав. Він, як і Шмигаль, раніше працював на підприємствах олігарха Ріната Ахметова. До роботи в ОПУ був гендиректором заводу «Запоріжсталь».

Шурма також був головою Запорізької регіональної організації партії «Опозиційний блок», а у 2010 році від «Партії регіонів» став депутатом Донецької обласної ради. У 2019 році балотувався до Верховної Ради під шостим номером у списку «Опозиційного блоку».

П.С. Непроста ситуація також в ще однієї представниці Львівщини Ірини Верещук. Після того, як у неї забрали питання обміну полоненими, Верещук хоче залишитися в уряді, але не на посаді віце-прем’єр-міністерки з питань тимчасово окупованих територій. Кажуть, мріє про посаду міністра оборони…