Канада відправила до Німеччини турбіну для “Північного потоку”

Канада вже відправила Siemens Energy турбіну для компресорної станції “Портова” газопроводу “Північний потік”, повідомило видання “Комерсант” із посиланням на “джерела, знайомі із ситуацією”.

За їх даними, турбіну, відправлену 17 липня, доставлять до Німеччини літаком, доставка агрегату має зайняти до семи днів.

З ФРН турбіну повинні будуть направити до Росії, її планується транспортувати на поромі і суходілом через Гельсінкі. Очікується, що обладнання прибуде до Росії 24 липня, повідомляє видання.

Раніше, в канадських містах Оттава та Монреаль пройшли акції протесту проти передачі турбіни для “Північного потоку” Німеччини, передало агентство AFP.

У Монреалі десятки мітингувальників 17 липня зібралися на центральній площі. Вони тримали українські прапори та транспаранти, на одному з яких можна було прочитати напис – “Гроші за російський газ вбивають українців”. У Канаді мешкає велика українська громада, нагадало агентство.

Напередодні президент Володимир Зеленський говорив із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

“Дякував Канаді за підтримку. Але особливо зазначив, що українці ніколи не сприймуть рішення Канади щодо турбіни для “Північного потоку”, яку вирішено передати Німеччині фактично порушуючи санкційний режим”, – розповів Зеленські у відеозверненні.

При цьому “Газпром” досі не підтвердив, що збільшить прокачування “Північним потоком”, як тільки отримає відремонтовану турбіну, зазначає “Комерсант”.

За даними видання, газова монополія чекає від Siemens письмової гарантії щодо можливостей безпечно транспортувати та ремонтувати інші турбіни.