Сьогодні в столиці вшанують пам’ять Лесі Українки

1 серпня 1913 року, у віці 42 років померла видатна українська письменниця, поетеса, перекладачка та культурна діячка Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка).

До дня смерті видатної письменниці та громадської діячки у Києві пройдуть меморіальні заходи.

Сьогодні, представники Музею видатних діячів української культури та колективу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки прийдуть на могилу Лесі Українки, яка похована на Байковому кладовищі в Києві. Могила видатної поетеси є пам’яткою.

Традицію приходити до могили Лесі Українки у день її народження 25 лютого та у день смерті 1 серпня започаткувала у 1964 році директорка бібліотеки (з 1964 по 2016 рік) Людмила Іванівна Ковальчук. За всю історію цієї традиції лише один раз у день народження Лесі не відвідали її могилу — 25 лютого 2022 року.

1 серпня 2022 на могилі Лесі Українки на Байковому цвинтарі буде громадська панахида, а також читання віршів поетеси акторами Майстерні Лєни Лазовіч. Початок об 11:30.

1 серпня у фойє приміщення бібліотеки на вулиці Тургенєвській, 83-85 кожен може прочитати надихаючі вірші Лесі Українки у форматі «Вільний мікрофон», оглянути масштабну виставку унікальних документів, присвячених життю і творчості Лесі Українки, що їх впродовж десятиліть збирає бібліотека.
Зазвичай цього дня у Музеї видатних діячів української культури (вул. Саксаганського, 97) проходив День відкритих дверей, впродовж якого відвідувачі мали змогу оглянути експозицію меморіальної квартири Косачів. Через воєнний стан меморіальна експозиція закрита, однак музейники пропонують інший формат.

З 14:00 до 17:00 можна відвідати літературну експозицію музею. Це сім залів з тогочасними інтер’єрами, а також матеріалами, що розповідають про той час, Лесю Українку, її родину та друзів (рукописи, періодика, книги, живопис, інструменти тощо).

О 15.00 розпочнеться віртуальна екскурсія меморіальною квартирою Косачів. На екрані гості побачить ті речі, які в експозиції знаходяться на відстані, а також почують історії деяких експонатів, на які не вистачає часу в традиційних екскурсіях.

Леся Українка входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. вона писала поезію, лірику, драму, публіцистику. Також вона багато часу присвятила фольклористиці. Займала активну громадську позицію, була учасницею українського національного руху. За життя Леся Українка важко хворіла, але не зважаючи на це вона продовжувала писати. Перший вірш вона написала у 9 років, а останній – у 40 років. Усього вона стала авторкою більше 270 віршів без урахування поем та драматичних творів, прози, листів та статей.

Минулого року вийшла книга до 150-річчя Лесі Українки.