Грузія закликала росію вивести війська з Абхазії та Південної Осетії

Через 14 років після російсько-грузинської війни Москва продовжує розширювати свій незаконний контроль на окупованих територіях Грузії – Абхазії та Південної Осетії.

Про це заявило міністерство закордонних справ Грузії в неділю, 7 серпня, у 14-ті роковини серпневої війни.

“Після 14 років окупації Росія не виконує досягнуту за посередництвом ЄС угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року, розширює свій незаконний контроль на окупованих регіонах, продовжує процес їх мілітаризації, активно робить кроки щодо їх фактичної анексії”, – йдеться в заяві.

Відомство вказує на протягування колючого дроту, зведення інших загороджень уздовж лінії розмежування сторін, незаконні затримання та викрадення людей, грубі порушення прав людини та етнічну дискримінацію грузинського населення у Південній Осетії та Абхазії. “Росія підриває безпеку, права людини та гуманітарну ситуацію на місцях і намагається ізолювати людей, які живуть на окупованих територіях, від решти Грузії та міжнародної спільноти”, – наголошується в заяві.

Грузинське МЗС закликало рф припинити “незаконні та провокаційні дії проти Грузії”, поважати суверенітет і територіальну цілісність країни, виконати зобов’язання за угодою 2008 року, вивести свої війська з Грузії та скасувати “незаконне рішення про визнання так званої незалежності окупованих районів”.

П’ятиденна війна між росією та Грузією
Внаслідок п’ятиденної війни між росією та Грузією у серпні 2008 року Південна Осетія виявилася відторгнутою від Грузії, на її території була проголошена невизнана міжнародною спільнотою “республіка”. Під час військових дій, що тривали з 8 по 12 серпня, загинули близько 850 осіб. За даними ООН, під час конфлікту близько 120 тисяч людей були змушені залишити свої будинки.

Війна була зупинена за посередництва Євросоюзу і особисто Ніколя Саркозі – тодішнього президента Франції, яка головувала в ЄС. Спільно із російським колегою Дмитром Медведєвим Саркозі виробив план мирного врегулювання. Документ містив шість пунктів, серед них – виведення збройних сил на позиції, які вони займали до початку військового конфлікту.

Тим часом росія досі зберігає військову присутність в Абхазії та Південній Осетії, не виконуючи цей пункт плану. Крім того, Москва визнала обидва регіони як “суверенні держави”. З усіх країн світу незалежність Абхазії та Південної Осетії також визнали лише Нікарагуа, Венесуела, карликова острівна держава Науру та Сирія.