Євробачення 2023 року пройде в одному із семи британських міст

Євробачення у 2023 році пройде в одному із семи британських міст. До шортліста увійшли шість міст в Англії і одне в Шотландії – Бірмінгем, Лідс, Ліверпуль, Манчестер, Ньюкасл, Шеффілд та Глазго.

Остаточне рішення буде ухвалено восени.

За правилами конкурсу приймає його в себе та країна, чиї представники виграли Євробачення попереднього року. 2022 року перемогу присудили українському гурту Kalush Orchestra. Але ще в червні організатори Євробачення з жалем констатували, що провести конкурс у країні, де триває повномасштабна війна, не вийде, і перенесли його до Британії, яка посіла друге місце.

Вперше з 1980 року конкурс не проходитиме у країні-переможниці. Учасники з України автоматично потраплять до Гранд-фіналу, як це зазвичай буває з представником країни, що перемогла, разом із так званою “Великою п’ятіркою”, до якої входить і Великобританія.

Великобританія приймала “Євробачення” вісім разів більше, ніж будь-яка інша країна. Чотири рази Британія ставала приймаючою країною замість інших держав: від імені Нідерландів у 1960 році, Франції у 1963 році, Монако у 1972 році та Люксембургу у 1974 році.

Востаннє Великобританія приймала гостей пісенного конкурсу у 1998 році у Бірмінгемі. Харрогейт, Брайтон, Едінбург і Лондон також були містами, що приймають.