WP: ФБР шукало у будинку Трампа пов’язані з ядерною зброєю документи

Під час обшуку резиденції колишнього президента США Дональда Трампа у Флориді співробітники Федерального бюро розслідування (ФБР) шукали, зокрема, секретні документи щодо ядерної зброї.

Про це повідомила у четвер, 11 серпня, газета The Washington Post (WP) із посиланням на джерела, знайомі з перебігом розслідування.

Співрозмовники видання не надали додаткових подробиць щодо змісту матеріалів, що шукаються. Зокрема, неясно, чи йшлося в них про ядерну зброю США чи якусь іншу країну. Вони також не повідомили, чи було виявлено такі документи під час обшуку.

Міністерство юстиції США звернулося 11 серпня до суду із проханням оприлюднити документи, які дозволили співробітникам ФБР провести обшук у резиденції Трампа. Таке рішення було ухвалено “у світлі публічного підтвердження колишнім президентом факту обшуку, супутніх обставин та значного суспільного інтересу до цього питання”, повідомив на прес-конференції генеральний прокурор Меррік Гарланд. Він також зазначив, що особисто схвалив рішення щодо проведення слідчих дій.

Трамп заявив, що не перешкоджатиме ордеру та вилученню документів.

“Я не тільки не заперечуватиму проти оприлюднення цих документів… Я йду ще далі, закликаючи до негайного опублікування цих документів”, – написав він у своїй соцмережі Truth Social.

Агенти ФБР 8 серпня без попередження прийшли з обшуком до резиденції екс-президента США Мар-а-Лаго у Флориді. За словами Трампа, агенти зламали його сейф. Сам Трамп у момент обшуку перебував у Нью-Йорку. Політик вважає, що таким чином “вкрай ліві демократи” намагаються не допустити, щоб він балотувався у президенти у 2024 році.

У ФБР не дали жодних коментарів щодо можливих причин обшуку в будинку колишнього президента. Проте американські ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до розслідування, повідомляють, що причиною санкціонованого обшуком суду могли стати секретні документи, які Трамп, залишаючи Білий дім, взяв із собою, незважаючи на те, що їх потрібно було передати до Національного архіву.

У лютому Національний архів підтвердив, що вилучив із маєтку Трампа Мар-а-Лаго 15 коробок із документами. Серед них була офіційна кореспонденція Трампа з правителем Північної Кореї Кім Чен Ином, а також лист, залишений в Овальному кабінеті попередником Трампа Бараком Обамою.

Згідно із законом запису президента після закінчення терміну його повноважень мають бути передані до Національного архіву. Повернення коробок із документами викликало питання про дотримання Трампом Закону про президентські записи. Національний архів тоді вимагав, щоб Міністерство юстиції розпочало розслідування дій екс-президента.