МЗС Литви вимагає в ЄС анулювати шенгенські візи росіянам і білорусам

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс у своїй колонці для видання Pollitico закликав усі країни Євросоюзу анулювати довгострокові багаторазові шенгенські візи, видані громадянам Росії та Білорусі.

Глава МЗС країни зазначив, що через обмежене авіасполучення росіяни використовують візи інших держав ЄС для сухопутного в’їзду до Європи через Латвію, Литву та Естонію.

“Таким чином, члени ЄС, які продовжують видавати росіянам туристичні візи, не лише ігнорують усі звірства, здійснені щодо українців, а й фактично “запрошують” російських туристів до країн Балтії”, – пише Ландсбергіс.

При цьому навіть у разі ухвалення заборони на видачу нових дозволів багато росіян уже отримали велику кількість багаторазових віз строком від трьох років, продовжує глава литовського МЗС.

“Ми повинні знайти спільне та ефективне рішення, щоб зробити заборону на видачу віз максимально ефективною. І вона має включати відкликання вже виданих довгострокових багаторазових віз, принаймні, до закінчення війни”, – підсумував міністр.