Макрон зателефонував путіну, щоб обговорити ситуацію на Запорізькій АЕС

У Кремлі повідомили, що Володимиру Путіну зателефонував президент Франції Еммануель Макрон. Це перша розмова двох лідерів за два з половиною місяці: востаннє вони говорили наприкінці травня.

Розмова була присвячена обговоренню ситуації на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС.

“Президенти наголосили на важливості якнайшвидшого спрямування на АЕС місії агентства ООН з атомної енергії МАГАТЕ, яка змогла б на місці оцінити реальну обстановку. З російської сторони підтверджено готовність надати інспекторам Агентства необхідне сприяння”, – заявили в Кремлі.

У Єлисейському палаці повідомили, що два президенти знову зателефонують найближчими днями, після переговорів технічних груп щодо місії МАГАТЕ.

У Парижі повідомили, що глава французької держави “ще раз наголосив на своєму занепокоєнні ризиками, які створює ситуація на Запорізькій АЕС” і “висловився за якнайшвидше спрямування на майданчик місії експертів МАГАТЕ на умовах, узгоджених з Україною та ООН”.

“Президент Російської Федерації повідомив президента Республіки про свою згоду на розгортання цієї місії вказаними способами”, – йдеться у заяві прес-служби Макрона.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, який відвідав у четвер Україну, закликав негайно вивести зі станції війська та встановити навколо неї демілітаризовану зону. За його словами, у ООН достатньо ресурсів, щоб за згодою України та Росії направити на станцію місію МАГАТЕ.

Володимир Зеленський у свою чергу заявив, що обговорив з Гутеррішем параметри місії “і те, що вона може дуже швидко і безпечно потрапити на станцію легальним способом через вільну територію нашої держави. І тільки так”.