Туреччина та ЄС досягли нових домовленостей щодо біженців

Туреччина та Європейський Союз попередньо ухвалили план зі зменшення потоку мігрантів на тлі відсутності загальноєвропейського консенсусу щодо розміщення сирійських біженців у ЄС.

В оприлюдненій в ніч на 8 березня заяві лідерів об`єднання за підсумками саміту йдеться про згоду на ”сміливі кроки” для зупинки нелегальних перевізників шукачів притулку та захисту зовнішніх кордонів задля припинення кризи біженців у Європі, передає DW.

Глави держав та урядів ЄС ухвалили шість ключових принципів нового плану. Нових біженців, які потрапляють з Туреччини на грецькі острови, повертатимуть до Туреччини коштом Євросоюзу. Натомість за кожного поверненого сирійця ЄС переселятиме до себе біженця з Туреччини.

Таку домовленість президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер пояснив тим, що вона знизить стимул для сирійців платити контрабандистам за доставку їх до Греції. ”Така спроба (нелегально прибути в ЄС) не лише поверне вас до Туреччини, але й перемістить в кінець списку претендентів на переселення”, – зазначив Юнкер.

Анкара також зуміла досягти згоди ЄС на прискорення візової лібералізації із планом вийти на безвізовий режим для турків до кінця червня 2016 року, а також на пришвидшення виділення їй 3 млрд євро. Брюссель також погодився ”відкрити нові розділи” у переговорах з Туреччиною щодо вступу до ЄС.

У свою чергу турецький прем`єр Ахмет Давутоглу підкреслив, що Анкара ”не вимагає грошей”, проте прагне ”справедливого розподілу тягаря”. За його словами, Туреччина уже прийняла 2,7 млн сирійських біженців.

У заяві додається, що Європейська Рада на своєму плановому саміті 17-18 березня повернеться до питання ”подальшої консолідації” щодо реалізації спільної міграційної стратегії.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.