Верховна Рада прийняла державний бюджет на 2017 рік

За відповідне рішення проголосувало 274 депутати.

Найбільше голосів віддали депутати від “Блоку Петра Порошенка” – 122. Ще 74 голоси  держбюджет отримав від “Народного фронту”. Також за бюджет проголосували Радикальна фракція Олега Ляшка, групи “Воля народу” та “Відродження”, крім того фракція “Самопоміч” віддали за держбюджет 5 голосів.

Перед самим голосування до депутатів звернувся прем’єр-міністр Володимир Гройсман з проханням підтримати головний фінансовий закон України на наступний рік.

Представляючи законопроект, міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що Кабмін підготував реалістичний проект бюджету.

«Уряд подав бюджет вчасно з дотриманням усіх термінів і процедур, але традиції приймати бюджет вночі біля ялинки виявилися сильнішими, – зазначав міністр. – Але принципи побудови бюджету – це реалістичність, перспективність і прозорість».
Данилюк підкреслив, що в бюджет закладено тенденції розвитку економіки на найближчі три роки.

«При доопрацюванні законопроекту (про держбюджет – ред.) уряд зберіг пріоритети бюджету – підвищення обороноздатності, підвищення соціальних стандартів, розвиток освіти та охорони здоров`я, підтримка сільського господарства і проектів інфраструктури, підтримка регіональних проектів в рамках курсу на децентралізацію. При цьому ми посилили пріоритети: заклали кошти для підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. Для цього враховані витрати бюджету в обсязі близько 28 млрд грн», – сказав міністр.

У свою чергу заступник глави бюджетного комітету Верховної Ради Сергій Мельник підкреслював, що проголосована редакція законопроекту вже враховує прийняті раніше Верховною Радою норми про державні субвенції та податкові зміни.

В ході обговорення законопроекту фракції «Опозиційного блоку», «Самопомочі» та «Батьківщини» висловили ряд претензій до документа, заявивши, що голосувати за бюджет не мають наміру, тому що, на їхню думку, це «не бюджет, а вирок країні».

У той же час глава фракції «Народний фронт» Максим Бурбак підкреслював: «Країна повинна увійти в новий рік з прийнятим бюджетом, тому що це бюджет розвитку».

На завершення обговорення проекту держбюджету на 2017 рік прем`єр-міністр України Володимир Гройсман зазначав: «Ми почали чесний процес формування бюджету на 2017 рік, ми вчасно його подали в парламент, ми провели перше читання. Ми опрацьовували бюджет з 15 вересня».

Глава уряду підкреслював, що голосування проти бюджету – це голосування за знищення України і проти підвищення зарплат і розвитку держави.

Основою для розрахунку показників держбюджету на 2017 рік став макроекономічний прогноз, який передбачає зростання реального ВВП на 3%, зростання номінального ВВП до 2,585 трлн грн, споживчу інфляцію до кінця року на рівні 8,1%.

Документ передбачає доходи бюджету на 2017 рік у сумі 721,398 млрд гривень, у тому числі доходи загального фонду – 669,409 млрд гривень та доходи спеціального фонду – 51,989 млрд гривень.

Видатки бюджету на наступний рік передбачено у сумі 790,393 млрд гривень, у тому числі видатки загального фонду – 735,378 млрд гривень та видатки спеціального фонду – 55,015 млрд гривень.

Граничний обсяг дефіциту бюджету визначено у сумі 77,547 млрд гривень, у тому числі граничний обсяг дефіциту загального фонду – 62,338 млрд гривень та граничний обсяг дефіциту спеціального фонду –  15,208 млрд гривень.

У 2017 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць пропонується встановити у розмірі з 1 січня 2017 року – 1,544 тисяч гривень, з 1 травня – 1,624 тисяч гривень, з 1 грудня – 1,7 тисяч гривень.

Мінімальну заробітну плату пропонується встановити у 2017 році у місячному розмірі з 1 січня – 3,2 тисяч гривень, а у погодинному розмірі з 1 січня – 19,34 гривні.

“При доопрацюванні проекту бюджету до другого читання враховано рішення уряду щодо встановлення мінімальної зарплати в розмірі 3,2 тисяч гривень на місяць та встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у розмірі 1,6 тисяч гривень”, – йдеться у пояснювальній записці.

Як наголошується, на цю мету в законопроекті передбачені додаткові видатки в обсязі близько 28,3 млрд гривень, що дозволить забезпечити виплату підвищеної зарплати працівникам бюджетної сфери.

Нагадаємо, на початку листопада Кабінет міністрів України подав на розгляд Верховної Ради проект державного бюджету на 2017 рік до другого читання. Доходи держбюджету встановлені в сумі 721,4 млрд грн, що на 15,1 млрд грн більше показника за попереднім проектом. Витрати в оновленому проекті встановлені в сумі 790,4 млрд грн, що також на 15,1 млрд грн більше попереднього показника. Граничний рівень дефіциту залишається на колишньому рівні – 77,5 млрд грн.

Як і раніше, граничний обсяг державного боргу на 31 грудня 2017 року встановлено в розмірі 1,717 трлн грн, гарантованого державою боргу – 579,4 млрд грн, що в сумі становить 2,296 трлн грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.