Верховний суд вимагає від ВККС оголосити конкурс на добір суддів

Верховний суд України чекає від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) оголошення конкурсу на добір суддів Верховного суду – з покладених законом 48 суддів у Верховному суді зараз здійснюють правосуддя 36 суддів, зазначає глава суду Ярослав Романюк.

“Відповідно до закону про судоустрій і статус суддів визначено штатна кількість суддів Верховного суду – 48 осіб. На сьогоднішній день з трудових відносинах з Верховним судом перебуває 39 суддів”, – сказав Я.Романюк на прес-конференції в понеділок у Києві.

Разом з тим, він повідомив, що 8 січня підписав наказ про звільнення судді Верховного суду Віктора Кривенка, який призначений на посаду судді Конституційного суду України.

“З 39 суддів, які перебувають у трудових відносинах з Верховним судом, двоє – (Юрій – ІФ) Титов і (Микола – ІФ) Гусак – знаходяться у відрядженні, оскільки перший працює у Вищій кваліфікаційній комісії, а другий – у Вищій раді юстиції та позбавлені права брати участь у здійсненні правосуддя. Суддя (Василь – ІФ) Онопенко поки ще не звільнений, у нас ще немає постанови Верховної Ради з мокрою печаткою, але, так як йому виповнилося 65 років, а це критичний вік для судді Верховного суду, після якого суддя не має права брати участі в правосудді, то він і не здійснює правосуддя “, – розповів глава Верховного суду.

Тобто, як пояснив Я.Романюк, фактично з 39 осіб “36 суддів на сьогоднішній день мають право здійснювати правосуддя”.

Крім цього, додав глава суду, до кінця 2016 року ще двом суддям Верховного суду виповниться 65 років.

“Тобто, наші ряди ще більше зменшаться, і ми з нетерпінням чекаємо, що Вища кваліфікаційна комісія оголосить конкурс і публічно, прозоро, на конкурсних засадах буде проходити підбір претендентів на посади суддів Верховного суду”, – сказав глава суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.