У МОН відбувся концерт з нагоди 15-ої річниці створення Вікіпедії

У МОН відбувся концерт з нагоди 15-ої річниці Вільної інтернет-енциклопедії Вікіпедія.

15 січня 2016 року у Мистецькій вітальні Міністерства освіти і науки України відбувся концерт з нагоди 15-ої річниці Вільної інтернет-енциклопедії Вікіпедія. Захід був покликаний представити музичні проекти, якими займаються редактори української мовної версії Вікіпедії.

Заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха, один із авторів української Вікіпедії, підкреслив важливість та унікальність проекту Вільної інтернет-енциклопедії «Вікіпедія», який створюється спільними зусиллями людей з усього світу. Так, завдяки авторам-волонтерам сьогодні українська мовна версія Вікіпедії налічує понад 600 тисяч статей – за цим показником вона перебуває на 16-му місці серед усіх мовних розділів світової інтернет-енциклопедії. Якщо згадати друковані енциклопедії, то найбільш повні за своєю інформацією ще за радянських часів – «Велика радянська енциклопедія» налічувала 100 тисяч статей, а «Українська радянська енциклопедія» – 50 тисяч. «Тепер, коли нам треба про щось дізнатися, ми звертаємось до Вікіпедії та отримуємо достовірну інформацію. Багато статей Вікіпедії можна використовувати як навчальні посібники», – підкреслив Максим Стріха.

Заступник Міністра повідомив, що українська мовна Вікіпедія опікується багатьма мистецькими проектами, зокрема, конкурсом історичних пам’яток, а також мистецькими акціями. «Вікіпедія підтримує українську мовну вокальну класику. Адже великі композитори-класики – Джузеппе Верді, Ріхард Вагнер, Дмитро Шостакович були переконані у тому, що оперні твори треба співати мовою слухачів», – зазначив Максим Стріха.

Композитор і редактор української Вікіпедії Андрій Бондаренко виконав свій твір «Гімн Вікіпедії», в основі якого – тексти вільної інтернет-енциклопедії, її основних засад і правил.

konczert-2

Під час концерту також були виконані видатні твори вокальної класики в українських перекладах Дмитра Ревуцького, Миколи Зерова, а також сучасних авторів. Відвідувачі заходу почули твори композиторів різних епох від Генрі Перселла до Сергія Рахманінова, багато з яких прозвучали в українському перекладі вперше.

У виступах були задіяні понад 20 учасників, серед яких – народна артистка України Наталія Свириденко, заслужена діячка мистецтв України Оксана Петрикова, заслужені артисти України – Віктор Тетеря, Наталія Кречко, Оксана Дондик.

Кілька інструментальних мініатюр виконали лауреати фортепіанного конкурсу «Каштановий рояль» – першого у світі музичного конкурсу, за умовами якого, починаючи з 2013 року, кращі записи завантажуються в проекти Фонду «Вікімедіа» на умовах вільних ліцензій.

Концерт відвідали автори української мовної версії Вікіпедії, студенти, викладачі, співробітники Міністерства та всі охочі, вхід на захід був вільним.

Довідково.Вікіпе́дія – загальнодоступна вільна багатомовна онлайн-енциклопедія, якою опікується неприбуткова організація «Фонд Вікімедіа».

Будь-хто, у кого є доступ до читання Вікіпедії, також може редагувати практично всі її статті. Вікіпедія – шостий за популярністю сайт у світі.

Однією з переваг Вікіпедії є можливість представлення інформації рідною мовою – сайт складається з 285 мовних розділів, (національних Вікіпедій).

Украї́нська Вікіпе́дія – україномовний розділ Вікіпедії – багатомовного інтернет-проекту зі створення вікі-енциклопедії, яку може редагувати кожен охочий користувач інтернету.

На сьогодні кількість статей української Вікіпедії становить 612 883 – за цим показником вона перебуває на 16-му місці серед усіх мовних розділів, на 11-му місці серед європейських вікіпедій та на 3-му місці серед вікіпедій слов’янськими мовами.

Джерело: http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/01/16/u-mon-vidbuvsya-konczert-z-nagodi-15-oyi-richniczi-vilnoyi-internet-encziklopediyi-vikipediya/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.