Журналісти опублікували таємні зустрічі Єрмака

Журналісти програми «Схеми» спостерігали за діяльністю Андрія Єрмака, про яку не знайдеш згадок в офіційних звітах Банкової.

Чиїми чартерами він пересувається? Та з ким таємно проводить зустрічі?

Близько опівночі знімальна група «Схем» фіксує, як на посадку заходить приватний літак, який прилетів з Мінська, де того дня відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Схеми» фіксують, як на посадку заходить приватний літак, який прилетів з Мінська, де того дня відбулось засідання ТГК з врегулювання конфлікту на Донбасі

Туди полетів новопризначений керівник Офісу президента Зеленського Андрій Єрмак.

У рамках цих переговорів був підписаний документ про створення так званої «консультаційної ради» з представниками ОРДЛО, що викликало хвилю обурення в українському суспільстві.

Коли літак вирулив ближче, журналісти помітили його бортовий номер OE-LEO – це повітряне судно, яким користується олігарх Віктор Пінчук.

Коли літак вирулив ближче, журналісти помітили його бортовий номер OE-LEO – це повітряне судно, яким користується олігарх Віктор Пінчук

Пасажирів літака посилено намагалися приховати від сторонніх очей – і для цього йшли на заходи, які за чотири роки регулярних зйомок в аеропорту Київ журналісти бачили вперше. Персонал летовища підігнав додатковий мікроавтобус, і щоб повністю затулити пасажирів від об’єктиву камери, в бусі навіть відчинили задні двері.

Утім, знімальній групі все ж вдається зафіксувати пасажирів. Це – керівник Офісу президента Андрій Єрмак і другий президент України Леонід Кучма.

Цим літаком прилетів голова Офісу президента Андрій Єрмак
Цим літаком прилетів голова Офісу президента Андрій Єрмак
Та другий президент України Леонід Кучма
Та другий президент України Леонід Кучма

Керівник ОП Єрмак, який до цього їздив на Toyota Camry, залишає VIP-термінал на новому Mercedes S-класу вартістю майже 3 мільйони гривень. Авто було придбане Єрмаком того ж дня, коли він полетів до Мінська на перемовини з Росією. Згодом Єрмак пояснив – купив на власні кошти.

Андрій Єрмак залишає VIP-термінал на новому Mercedes S-класу вартістю майже 3 мільйони гривень

Журналісти надіслали запит на ім’я Єрмака.

У відповідь керівник Офісу президента зазначив: «Я полетів до Мінська з робочим візитом на чергове засідання Тристоронньої контактної групи. Час закінчення зустрічі не співпадав із графіком регулярних авіарейсів з Мінська до Києва. Тому Леонід Кучма запропонував полетіти до Києва разом з ним. Мені невідомо, хто оплачував переліт та кому саме належить цей літак».

Давній друг Єрмака з оточення Коломойського

За тиждень після цього, ввечері 20 березня журналісти звернули увагу, що з арки, де розташований боковий заїзд до Офісу президента, виїхав автомобіль Skoda.

20 березня журналісти звернули увагу, що з арки, де розташований боковий заїзд до Офісу президента, виїхала Skoda, яку вони раніше фіксували біля офісу Коломойського

Це й же автомобіль Skoda знімальна група раніше фіксувала біля офісу олігарха Ігоря Коломойського.

Авто під’їхало до іншої арки – яка веде вже до іншого бокового заїзду в ОП.

Авто під’їхало до іншої арки – яка веде вже до іншого бокового заїзду в ОП

Там воно прочекало близько 5 хвилин і потім рушило вслід за чоловіком, якого журналісти помітили через дорогу.

Згодом він перейшов дорогу, віддав щось водієві Skoda і продовжив рух.

Авто рушило вслід за чоловіком, який згодом перейшов дорогу, віддав щось водієві Skoda і продовжив рух

Це Тімур Міндіч – один із найближчих друзів та бізнес-партнерів олігарха Ігоря Коломойського. Тож «Схеми» вирішили підійти, щоб запитати в нього про причини відвідин найвищого владного офісу країни.

– Скажіть, що ви робили в Офісі президента?

– З якого дива?

– Ну, це офіційна установа, президент – публічна особа, публічне місце. Ви зустрічались з президентом?

– Ні.

– А з ким? З паном Єрмаком?

– Так, з паном Єрмаком.

– А це правда, що у вас давній історичний зв’язок із паном Єрмаком?

– Ми друзі. У мене шабат. Давайте, коли вам буде зручно в будь-який час…

– Але ж ви якісь державні питання обговорювали?

– Слухай, у мене є… Я не державні…

Тімур Міндіч розповів журналістам, що зустрічався в ОП з Андрієм Єрмаком

Тімур Міндіч – співвласник студії «Квартал-95» і людина з найближчого оточення Ігоря Коломойського.

Тімур Міндіч – співвласник студії «Квартал-95» і людина з найближчого оточення Ігоря Коломойського

У 2018 році «Схеми» фіксували його в офісі Ігоря Коломойського в Женеві, коли олігарх мешкав у Швейцарії на постійній основі, а в 2019-му – в офісі Коломойського в Ізраїлі, куди останній перебрався вірогідно через розслідування американських правоохоронців. Також торік журналісти зняли, як Міндіч бачився із Коломойським у перший же день повернення олігарха в Україну після майже двох років життя в екзилі. З Ізраїля до України Міндіч летів разом з Коломойським.

Ще через тиждень, 27 березня цього року, знімальна група зафіксувала те ж авто Skoda, яке знову виїхало з ярки, що веде до бокового заїзду Офісу президента – а її водій закривав обличчя сонцезахисним козирком.

27 березня знімальна група зафіксувала ту ж Skoda, яка знову виїхала з ярки, що веде до бокового заїзду Офісу президента

Щоб виявити, хто ж відвідував ОП, «Схеми» вирушили за автівкою – пізніше вона заїхала в двір будинку і з неї зрештою вийшов Тімур Міндіч.

Щоб виявити, хто ж відвідував ОП, «Схеми» вирушили за автівкою – пізніше вона заїхала в двір будинку і з неї зрештою вийшов Тімур Міндіч

Та ж Skoda відвідувала Банкову ще й 23 березня – журналісти помітили, як вона залишила ту саму арку ще до завершення робочого дня.

Та ж Skoda відвідувала Банкову ще й 23 березня

Виходить, Тимур Міндіч, близький товариш та бізнес-партнер олігарха Коломойського, під час карантину лише за шість днів тричі таємно відвідував Офіс президента Зеленського.

Саме в цей період вирішувалась доля так званого «антиколомойського» законопроєкту, який унеможливлює повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Якщо закон ухвалять, то олігарх не зможе повернути націоналізований «Приватбанк».

Тімур Міндіч лише за 6 днів тричі таємно відвідував ОП – якраз у період, коли вирішувалась доля так званого «антиколомойського» законопроєкту

Законопроект вимагають ухвалити в Міжнародному валютному фонді для надання Україні нових траншів, відзначає редакторка відділу економіки видання «Дзеркало тижня» Юлія Самаєва: «Ухвалення цього законопроекту – це пряма вимога МВФ. Чому для них це важливо? Тому що Фонд кредитує Україну і він хоче бути впевнений, що ці кредити будуть витрачені цільово, тобто на якісь добрі наміри. Що вони будуть повернуті. І для них важливе усвідомлення, що тут не буде керівництва одного олігарха, що країна не буде жити намірами одного олігарха і однієї людини. Чому це важливо для України? Тому що без МВФ нам буде дуже важно пройти цей рік».

Законопроект збирались ухвалити ще минулого року, але через постійні перепони та затягування документ потрапив на голосування до сесійної зали лише 30 березня.

Чи лобіював пан Міндіч інтереси Коломойського в ОП і які приватні питання обговорював, «Схеми» запитали у керівника Офісу президента Єрмака, у президента Зеленського і у самого Тімура Міндіча.

Міндіч тепер наполягає, що його візит на Банкову пов’язаний з його бажанням допомогти країні в боротьбі з поширенням коронавірусу.

– З яких причин ви відвідували Офіс президента 20 березня, коли ми вас помітили там?

– Я прийшов туди з приводу того, щоб допомогти і надати свою допомогу, як людина, як товариш, як громадянин у зв’язку з коронавірусом. У мене є досвід організації доставки пакетів, продуктів і так далі. У цьому ключі.

– І ви саме запропонували допомогу пану Єрмаку?

– Допомогу країні і людям. Мені потрібна інформація, кому допомогти. Тобто, я сказав, чим я можу допомогти і щоб мене направили далі, куди…

Водночас, Тімур Міндіч заперечив, що обговорював будь-які питання, окрім благодійності.

–​ Ми бачили, що ви тричі за 6 днів відвідували Офіс президента. Це якраз той період, коли обговорювався «​антиколомойський»​ законопроєкт –​ пам’ятаєте?

– Ще раз повторюсь. Я крім питання допомоги і благодійності, ніякі питання не обговорював і не буду обговорювати.

– Ваша ця ініціатива була якось реалізована?

– Я дуже задоволений, що я можу допомогти. І я думаю, люди будуть дуже задоволені. Ви знаєте, найголовніше, коли допомагаєш – не робити з цього піару.

За словами Міндіча, з Андрієм Єрмаком їх пов’язують давні «гарні, дружні стосунки».

– Чому ви пішли саме на зустріч до пана Єрмака?

– Ми з ним в гарних, дружніх стосунках. Я ж не піду з цим питанням до президента. Він – голова Офісу. До нього пішов.

– Можете розповісти, що вас об’єднує з паном Єрмаком, як давно ви знайомі і за яких обставин? Ви займалися бізнесом разом? Чи просто десь перетинались?

– Завжди просто одна компанія, в одному середовищі, завжди спілкувались. Ну, одна компанія. Він займався кіновиробництвом, я займаюсь. Тому… Дуже дружні завжди стосунки. Були, є і, дай боже, будуть.

– А як часто ви бачитесь?

– Рідко. Ну зараз – часто. Рідше, ніж раніше.

Окрім того, Тімур Міндіч заявив журналістам, що не приховував своїх візитів на Банкову і що жодних питань, пов’язаних з Коломойським, там не обговорював.

– Чому для візитів в Офіс президента ви використовували не той автомобіль, яким ви користуєтесь, як правило, а приїхали на Skoda, яка зареєстрована на підприємство?

– Так в мене є низка машин, там водії на різних машинах приїжджають. Не з метою конспірації, я так скажу. Ну це ж смішно, ви ж все бачите. Я не ховаюсь і не змінюю машини, щоб для чогось.

– А Ігор Валерійович не просив вас поговорити за якісь його питання з паном Єрмаком?

– У жодному разі. Ну це смішно. Як я міг говорити з паном Єрмаком щодо питань Ігоря Валерійовича? Не вигадуйте.

Таким чином, що наразі Тімур Міндіч стверджує, що відвідував Андрія Єрмака з державних питань, хоча раніше це заперечував.

Андрій Єрмак у відповідь наголосив: «З Тімуром Міндічем я знайомий декілька років. Ми познайомились в той період, коли я займався продюсуванням фільмів, а він співпрацював з каналом «1+1». Він за власною ініціативою, як представник бізнесу, запропонував допомогти державі в боротьбі з розповсюдженням коронавірусу».

У свою чергу, окремо в пресслужбі Офісу президента повідомили: «Бізнесмен Тімур Міндіч відвідував Офіс президента у зазначені дати, зустрічаючись з різними представниками Офісу. Як бізнесмен, а не політичний чи громадський діяч, Тімур Міндіч не може бути пов’язаний з будь-якими питаннями політичного характеру, зокрема, зі згаданим законопроєктом щодо унеможливлення повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Саме тому він не мав зустрічей із президентом Володимиром Зеленським. З представниками Офісу він обговорював надання допомоги у питанні протидії поширенню коронавірусу COVID-19. Зустрічі та наради щодо цього питання відбуваються в Офісі президента на постійній основі».

Сам Ігор Коломойський перед новим роком коментував «Схемам» ситуацію так:

– Зеленського хто обирав? Народ України, правильно?

– А хто допоміг?

– Це ж не має значення. Чого вартує послуга, надана владі, коли вона вже надана.

– Ви не вважаєте, що Зеленський вам винен?

– Не було б Зеленського, був би Іванов.

– Але ви допомагали саме Зеленському.

– Чому? І Тимошенко. Ми допомагали всім, крім Порошенка.

– Тобто, ви не вважаєте, що Зеленський наразі перед вами в боргу, перед вами особисто.

– Ні, щоб щось винен, немає, навіть думок таких не було.

– І не будете…

– Якщо до нього прийдуть подібні думки, що він винен, можу відразу сказати – взагалі ніхто нікому нічого не винен.

– І якщо, наприклад, не вирішиться питання з «Приватбанком» на вашу користь…

– Ну, не вирішиться – значить, не вирішиться.

– Ви готові до цього.

– А що робити. Що, життя на цьому закінчується?

– Тобто, ви стверджуєте: якщо питання з «Приватбанком» не вирішиться на вашу користь, то ви не почнете перешкоджати, воювати з президентом Зеленським?

– Ні, взагалі у мене навіть думок немає: ні з президентом Зеленським, ні з державою Україна.

Зрештою на позачерговому засіданні Верховної Ради 30 березня депутати 267 голосами проголосували за резонансний законопроєкт – але поки в першому читанні.

«Якщо цей закон буде прийнятий, у Коломойського все одно зберігається можливість оскаржувати його в Конституційному суді, – прогнозує редакторка відділу економіки видання «Дзеркало тижня». – І він 100% цією можливістю користується. Тому що суди – це його така працююча тактика. Він в судах в Україні домагається постійних успіхів».

Попереднього голову Офісу президента Андрія Богдана постійно пов’язували з Коломойським через те, що Богдан працював у олігарха адвокатом, а от про давню дружбу нового керівника президентської канцелярії Андрія Єрмака і людини з найближчого оточення Коломойського не було відомо і досі.

Фактор Тищенка

16 січня журналісти зафіксували, як в арку, яка веде до бокового заїзду в Офіс президента, о пів на сьому вечора заїхала Audi преміум класу.

16 січня журналісти зафіксували, як в арку, яка веде до бокового заїзду в ОП, о пів на сьому вечора заїхала Audi преміум класу

З авта вийшов чоловік, попрямував до воріт ОП, показав посвідчення і потрапив на територію.

З авта вийшов чоловік, попрямував до воріт ОП, показав посвідчення і потрапив на територію

Через годину знімальна група зафіксувала, як Офіс залишив кортеж президента Зеленського.

Згодом з бокових воріт Офісу президента виїхала Toyota, якою користувався на той момент помічник президента Андрій Єрмак.

Згодом з бокових воріт Офісу президента виїхала Toyota, якою користувався на той момент помічник президента Андрій Єрмак

Toyota зупинилася і з неї вийшов той же чоловік, який приїхав у ОП на Audi. Він вибіг з автівки, розмахуючи телефоном своєму водієві, і скерував: «Пасаж, Петре. У пасаж».

Toyota зупинилася і з неї вийшов той же чоловік, який приїхав у ОП на Audi

Журналісти впізнали в цьому чоловікові Миколу Тищенка – відомого столичного ресторатора, колишнього ведучого програми «Ревізор», який нині є заступником голови президентської фракції «Слуга народу».

Журналісти впізнали в цьому чоловікові Миколу Тищенка

Потім знімальна група помітила, як автівки Toyota Єрмака і Audi Тищенка поїхали до столичного пасажу.

Там народний депутат Тищенко близько півгодини чекав на помічника президента Зеленського біля машини, поки той обирав одяг в бутіку.

В пасажі народний депутат Тищенко близько півгодини чекав на помічника президента Зеленського біля машини
Поки Андрій Єрмак обирав одяг в бутіку

А коли Єрмак повернувся, вони одночасно залишили столичний пасаж.

Однак люди, які півгодини тому їхали на одному авто, вирішили не звертати один на одного увагу. Схоже, помічник президента і нардеп могли помітити зйомку.

А коли Єрмак повернувся, вони одночасно залишили столичний пасаж

Автівку Миколи Тищенка знімальна група фіксувала біля Офісу президента частіше, ніж автівки інших депутатів. При цьому, сам Тищенко чомусь завжди відвідує Офіс президента не через центральний вхід.

Що може об’єднувати Тищенка і Єрмака?

Що може об’єднувати Миколу Тищенка й Андрія Єрмака?

На сторінці Тищенка в Instagram можна знайти фото дитини з Андрієм Єрмаком датоване 2016 роком. Підпис може свідчити про те, що керівник Офісу президента – кум столичного ресторатора депутата Тищенка.

Керівник Офісу президента – кум столичного ресторатора і депутата Тищенка

І тепер родинний зв’язок Тищенка із впливовим керівником президентского офісу реалізується на рівні міста Києва, стверджує столичний активіст та ексдепутат Юрій Левченко, який, втім, і сам озвучує бажання позмагатись за владу у столиці.

«У жовтні пан Єрмак домовився з паном Кличком, і вони по суті трошки змінили цю ситуацію, – пригадує активіст. – Вони трохи відсунули Столара від ухвалення відповідних рішень. І Офіс президента домовився з Кличком, що «новими смотрящими по Києву» будуть дві особи – це народний депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко і такий собі сумновідомий давно персонаж Денис Комарницький. При чому, Тищенко це більше як політичний «дах» ось цієї системи».

«Схемам» одного разу вдалося зафіксувати, як міський голова Києва Віталій Кличко і народний депутат Тищенко одночасно перебували в Офісі президента.

Голова ОП, мер, депутат і «київське питання»?

28 січня близько 17:30 журналісти помітили в арці біля бокового заїзду в ОП авто, яким користується народний депутат Тищенко.

28 січня близько 17:30 журналісти помітили в арці біля бокового заїзду в ОП авто, яким користується Тищенко

У той же час на вулиці Банковій знімальна група зафіксувала автівки, якими користується мер Кличко.

У той же час на вулиці Банковій знімальна група зафіксувала автівки, якими користується мер Кличко

Приблизно за годину кортеж Зеленського залишив ОП. Схоже, що Кличко і Тищенко приїхали не до голови держави.

Адже автівка мера Кличка продовжувала стояти. Як і авто Тищенка. І лише через дві години після кортежу президента його авто виїхало з бокового заїзду ОП.

Чише через дві години після кортежу президента авто Тищенка виїхало з бокового заїзду ОП

«Схеми» фіксували Миколу Тищенка в Офісі президента і після того, як Андрій Єрмак став його керівником. Але тепер ці візити приховуються ще більше.

Так, увечері 10 березня журналісти помітили, що в дворі біля бокових воріт в ОП знову чекає авто, яким користується депутат Тищенко.

10 березня журналісти помітили, що в дворі біля бокових воріт в ОП знову чекає авто, яким користується депутат Тищенко

За дві години ОП залишила Toyota Camry, якою на той момент користувався Андрій Єрмак.

За дві години ОП залишила Toyota Camry, якою на той момент користувався Андрій Єрмак

Утім, авто Тищенка продовжило чекати.

Але за кілька хвилин, так і не дочекавшись депутата, Audi залишила двір ОП.

Але за кілька хвилин, так і не дочекавшись депутата, Audi залишила двір ОП

І поїхала на територію бізнес-центру за п’ять кілометрів звідти, ніде не підбираючи пасажирів.

І поїхала на територію бізнес-центру за п’ять кілометрів звідти, ніде не підбираючи пасажирів

Чи може це свідчити про те, що депутат знову залишив ОП на автомобілі керівника Офісу президента Зеленського?

Про те, що Єрмак і Тищенко знайшли спільну мову з Кличком та ймовірно отримали вплив на владу в столиці, можуть також свідчити декілька призначень. Наприклад, виконувачем обов’язків голови Святошинської райдержадміністрації в Києві став Андрій Трамбовецький, однокласник Миколи Тищенка.

Виконувачем обов'язків голови Святошинської райдержадміністрації у Києві став Андрій Трамбовецький, однокласник Миколи Тищенка

А директором Департаменту міського благоустрою був призначений Олексій Кулеба – за словами Левченка, близький соратник Єрмака.

Директором Департаменту міського благоустрою був призначений Олексій Кулеба – за словами Левченка, близький соратник Єрмака

І хоч сам Кулеба такий зв’язок спростовує, Віталій Кличко визнав, що саме Єрмак порадив Кулебу на цю посаду.

– Що вас пов’язує з паном Андрієм Єрмаком – це керівник Офісу президента? – запитали журналісти в Олексія Кулеби. – Чи допомагав вам він отримати посаду директора Департаменту благоустрою міста Києва?

– Ні, не допомагав. Нічого не пов’язує.

Про те, що саме пов’язує Єрмака і Тищенка, і чи справді вони домовились з Кличком про владу в столиці, «Схеми» також запитали в керівника ОП, народного депутата і мера Києва.

Андрій Єрмак відповів: «Я товаришую з Миколою Тищенком вже багато років і я є хрещеним батьком його сина. Коли Микола Тищенко вирішив балотуватися в народні депутати, у мене питали рекомендації щодо нього. Я дав хороші рекомендації.

Міський голова Києва Віталій Кличко обраний на свою посаду киянами. І він ухвалює свої рішення відповідно до інтересів жителів столиці».

Сам Микола Тищенко пояснив, що відвідує ОП «по роботі».

– Ви систематично відвідуєте Офіс президента, хотіли запитати, з яких причин?

– Я – заступник голови фракції. Це – моя робота. Наради.

– Виглядає так, що ви намагаєтесь непублічно відвідувати Офіс президента.

– Я? Непублічно? Я – публічна людина, я вважаю, що найпублічніша в нашій фракції. Мені взагалі нема чого приховувати. Я ходжу в Офіс президента. Ходив, ходжу і буду ходити. Бо це моя робота.

Примітно, що Тищенко підтвердив, що зустрічається на Банковій, зокрема, і з керівником ОП. А ось на запитання про спільні зустрічі в ОП з Віталієм Кличком заявив, що «вперше чує».

– А ви там зустрічаєтесь з паном Єрмаком?

– Я зустрічаюсь там з усіма, і з паном Єрмаком, в тому числі.

– Ми бачили, що ви одночасно з паном Кличком перебували в Офісі президента і тому питаємо.

– Я?

– Так.

– Ніколи його там не бачив.

– Були у вас спільні зустрічі?

– Перший раз чую про таке. В мене не було.

– Чи впливаєте ви і пан Єрмак, чи є у вас якісь домовленості з паном Кличком?

– По-перше, я ні на що не впливаю. І ніхто ні на що не впливає. Це по-друге. По-третє, все повинно бути в межах чинного законодавства.

– Просто є факти певні призначень.

– Вибачте, будь ласка, в мене дитина плаче. Незручно говорити.

Міський голова Києва Віталій Кличко так само заперечує спільні зустрічі з Єрмаком і Тищенком на Банковій.

– Чи бували ви в Офісі президента на зустрічах одночасно з паном Єрмаком і паном Миколою Тищенком, народним депутатом?

– Я знайомий і з паном Єрмаком, я знайомий і з паном Тищенком. Жодного разу в Офісі президента втрьох ми не зустрічались.

Крім того, Кличко заявив, що стосовно призначень у столиці Тищенко ніякого впливу «не мав і не може мати».

– Жодного разу по призначенню чи керуванню столицею ніякого впливу Тищенко не мав і не може мати.

– А от в.о. керівника Святошинської РДА – це однокласник пана Тищенка, Андрій Трамбовецький. Вам щось відомо про це? І яким чином ця людина стала в.о. керівника РДА?

– Я не знайомий з паном Тищенком настільки близко, щоб знати, з ким він десь вчився і не можу говорити, наскільки він знайомий з тією чи іншою людиною. Така інформація мені не відома.

На уточнення журналістів, чи рекомендував Андрія Трамбовецького на посаду Тищенко чи Єрмак, мер Києва відповів:

– У нас є список людей, з якими ми проводимо співбесіди, питання людей достатньо гостро стоїть на сьогоднішній день… Пана Трамбовецького я зараз не можу сказати… Одна рекомендація була пана Єрмака відносно… не рекомендація, я сам звернувся. У мене розмова була, що стосується корупційної складової і стосується КП «Благоустрій». Дійсно, багато нарікань відносно всіх МАФів, і розмова була відносно того, що там є корупція. Щоб не було таких питань, є люди, які можуть взяти на себе зобов’язання, які можуть виконувати ці обов’язки, щоб ця людина була абсолютно коректна, некорумпована, ефективна. У мене була розмова, рекомендація була щодо пана Кулеби.

– Пан Єрмак вам порекомендував пана Кулебу?

– Я проводив співбесіди з цими людьми і можу сказати, що пан Кулеба був найкращим. Я його призначив і на сьогоднішній день жодного разу не пошкодував.

– Єрмаком рекомендована, правильно?

– Так. Я спілкувався з ним.

Також, за словами Кличка, Єрмак його «не рятував».

– Як часто ви бачитесь з паном Єрмаком? І яких питань стосуються ці зустрічі?

– Жодного разу питання вирішення тих чи інших напрямків, завдань чи впливу пана Єрмака у місті Києві при мені – я такого не пам’ятаю, і немає таких фактів. Я читаю ці чутки, які поширюються, що пан Єрмак «врятував пана Кличка» і ще раз можу сказати: жодного разу щодо допомоги чи порятунку я жодного разу з паном Єрмаком на цю тему не вів і таких розмов не відбувалось.

Про таємничість контактів керівника Офісу президента Зеленського Андрія Єрмака може свідчити ще одна зустріч.

Одна таємна нічна зустріч

Так, 26 березня близько одинадцятої вечора знімальна група зафіксувала, як Mercedes, яким віднедавна користується Андрій Єрмак, залишив Офіс президента і попрямував центральними вулицями Києва.

26 березня знімальна група зафіксувала, як Mercedes, яким віднедавна користується Андрій Єрмак, залишив Офіс президента

На столичному Печерську він заїхав углиб закритої стоянки і припаркувався.

На столичному Печерську він заїхав углиб закритої стоянки і припаркувався

З авта вийшов водій і помахав комусь.

З авта вийшов водій і помахав комусь

А згодом в машину – позаду водія – сів невідомий чоловік.

А згодом в машину – позаду водія – сів невідомий чоловік

Приблизно 15 хвилин чоловіки перебували в автівці. А далі Mercedes керівника Офісу президента рушив, на мить зник за припаркованими авто і залишив стоянку.

Далі Mercedes керівника Офісу президента рушив, на мить зник за припаркованими авто і залишив стоянку

«Схеми» поцікавились у Андрія Єрмака, з ким він в той день мав зустріч, чи стосувалась вона державних питань?

«26 березня у мене була короткочасна приватна зустріч, яка не стосувалася моєї роботи на посаді глави Офісу президента», – коротко зазначив він.

Андрій Єрмак літає вирішувати долю країни у Мінськ, повертаючись звідти приватним літаком олігарха.

Він знайшов спільну мову з Віталієм Кличком, якого ще донедавна у Зеленського хотіли посунути від керування Києвом – і, схоже, отримав так доступ до призначень у столиці.

Єрмак проводить приховані зустрічі з представниками великого бізнесу – як-от з близьким соратником олігарха Ігоря Коломойського Тімуром Міндічем, який вечорами приїжджає на Банкову до «старого друга».

Все це відбувається непублічно за нової влади, яка обіцяла керувати країною без кумівства і з прозорими відносинами з великим бізнесом.

Хоча сам глава ОП говорить, що хотів би бачити свою роботу на посаді такою: «Я вам сказав від початку, коли я проводив свій перший брифінг, що моєю ціллю є зробити так, щоб зрештою Офіс президента не був якимось демонічним місцем, яке щось там вирішує телефонним правом і так далі. А був Офісом експертів, які допомагають сьогодні президентові ефективно проводити свою політику, працювати на благо нашої країни. Чим я 24/7 і займаюсь».

Як повідомляло ІА “Центр новин”, нардепи від СН вимагають зустрічі з Зеленським через “плівки Лероса”.

Раніше, депутати “Слуги народу” написали заяву на Єрмака в правоохоронні органи.

Нагадаємо, нардеп від “Слуги народу” Гео Лерос виклав у вільний доступ відео, на яких брат глави ОП Андрія Єрмака – Денис Єрмак – обговорює питання призначення на різні державні посади.

Андрій Єрмак заявив, що подає заяви до СБУ та ДБР через відео, розповсюджене народним депутатом від “Слуги народу” Гео Леросом.

Згодом Лерос оприлюднив нові відео розмов брата глави Офісу президента Андрія Єрмака – Дениса Єрмака.

ДБР відкрило кримінальне провадження на Гео Лероса за поданням голови ОПУ Єрмака.