КС визнав призначення Ситника директором НАБУ неконституційним

Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.

Відповідне рішення ухвалила Велика палата КС.

Артем Ситник. Національне антикорупційне бюро (НАБУ)

фото ІА “Центр новин”

“Указ про призначення Артема Ситника визнано неконституційним”, – повідомили джерело в КС.

Пізніше, суд  оприлюднив рішення, де зазначено, що видавши указ про призначення директора НАБУ у 2015 році, президент перевищив свої конституційні повноваження – адже в основному законі наведений вичерпний перелік посад, призначення на які здійснює глава держави. Посади директора Національного антикорупційного бюро в цьому переліку немає.

“Указ суперечить положенням статті 106 Конституції України, яка містить перелік повноважень президента України”, – йдеться в рішенні Конституційного суду.

Рішення КС означає, що указ про призначення Ситника втратив чинність. Оскарженню воно не підлягає.

В Конституційному суді пояснюють, що їхнє рішення ніяк не впливає на правовідносини, які виникли внаслідок роботи Ситника на посаді – тобто накази і розпорядчі рішення, які він ухвалив залишаються чинними.

Нагадаємо, до Конституційного суду України 20 травня надійшло конституційне подання 51 народного депутата щодо відповідності Конституції указу президента від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України, повідомила пресслужба суду.

«Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний указ президента України не відповідає вимогам частини четвертої статті 5, частини другої статті 6, частини другої статті 8, частини другої статті 19, пункту 31 частини першої статті 106 Основного Закону», – йдеться в повідомленні.

Автори подання, серед яких Олександр Дубінський, Максим Бужанський, Віктор Медведчук, Андрій Деркач та інші, вважають, що Президент незаконно призначив Ситника директором НАБУ, оскільки у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ.

9 липня Велика палата КС розпочала розгляд даної справи.

Артем Ситник був призначений директором Національного антикорупційного бюро 16 квітня 2015 року указом тодішнього президента Петра Порошенка.