САП клопотатиме про арешт Татарова із заставою у 10 мільйонів

Спеціалізована антикорупційна прокуратура клопотатиме у Вищому антикорупційному суду про обрання заступнику керівника Офісу Президента Олегу Татарову запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 10 млн грн.

Про це повідомила прес-секретар САП Ольга Постолюк.

“Прокурори підготували клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 10 млн грн”, – сказала вона.

Як повідомлялося, 21 грудня Олег Татаров з’явився в НАБУ, де отримав повідомлення про підозру. Також він написав заяву про тимчасове призупинення виконання своїх посадових обов’язків і їх передачу іншій посадовій особі.

У той же час в «Центрі протидії корупції» заявили, що згідно з Кодексом законів про працю, усунути особу від виконання обов’язків можна лише шляхом відсторонення або звільнення з посади. При цьому українське законодавство дозволяє і те, й інше здійснювати лише президенту України, який має підписати відповідний указ. Тобто без указу Володимира Зеленського, якого наразі немає на сайті Офісу президента,  Татаров і надалі залишається на посаді.

«Це означає, що Зеленський не підписує заяву Татарова. Проте відсторонити його або звільнити він міг би і без цієї заяви. Такі укази президента одразу публікуються на сайті офіційному. Все інше крім відсторонення і звільнення – це банальний обман суспільства.  Це означає, що або Зеленський відмовився відсторонювати Татарова, або в ОП брешуть про відсторонення», – зазначив  голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Вказано, що за даними журналістів, Олег Татаров продовжує ходити на роботу.

Напередодні радник голови ОПУ Михайло Подоляк заявив про те, що «у зв’язку з істотним суспільним резонансом і для уникнення будь-яких маніпулятивних трактувань, заступник глави ОПУ Олег Татаров написав заяву на ім’я безпосереднього керівника про тимчасове призупинення виконання його службових обов’язків і передачу цих обов’язків іншу посадову особу».

Нагадаємо що 18 грудня детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили про підозру заступнику голови Офісу президента України, якому інкримінується надання неправомірної вигоди групою осіб за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта (ч. 3 ст. 369 КК України). Про це у п’ятницю, 18 грудня, повідомляє пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури.