Україна виконала лише три з п’яти вимог для скасування віз – Лещенко

Європейський Союз не вважає, що Україна виконала всі законодавчі зобов’язання в рамках переходу до скасування віз.

Про це повідомив народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Лещенко на своїй сторінці в «Facebook» після зустрічі в Брюсселі з високопоставленими представниками дипломатичного відомства ЄС.

«Якщо точно, то Україна виконала три з п’яти вимог для переходу до прийняття відповідного рішення. ЄС відносить прийняття поправок до трьох законів минулого тижня, але по-перше, ЄС не відносить закон про декларування, за яким кримінальна відповідальність вводиться лише з 2017 року; по-друге, ЄС чекає формування Національного агентства з попередження корупції», – розповів народний депутат.

За словами Сергія Лещенка, якщо Україна хоче скасувати візи влітку 2016 року, вона в найближчі тижні повинна поправити закон про декларування, повернувши кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях вже в цьому році, а також дообирати трьох членів НАЗК.

«Проблема в тому, що в одному пакеті з Україною щодо скасування віз знаходиться Грузія, яка вже багато місяців тому виконала всі вимоги ЄС і чекає аналогічні кроки України», – зазначив Сергій Лещенко.

Він також нагадав, що декілька тижнів тому Президент Єврокомісії пан Юнкер пообіцяв прем’єр-міністру Грузії, що якщо Україна не виконає всі додаткові вимоги найближчими тижнями, українсько-грузинський пакет буде розірвано.

«Чому? Бо це несправедливо – змушувати Грузію чекати не зі своєї вини. В Грузії вибори восени, і чинний уряд хоче, щоб візи грузинам скасували якнайшвидше, і щоб це досягнення було зараховано в актив чинної грузинської влади», – зауважив народний депутат.

Він також додав, що розрив українсько-грузинського пакета загрожує тим, що Україна може потрапити в пакет до Туреччини, що загальмує процес скасування віз на багато місяців.

«На наступному тижні в Європарламент приїжджає спікер Гройсман з лідерами фракцій Верховної Ради. Сподіваюся, представники ЄС популярно пояснять їм, що їхні ігри – це шлях в нікуди», – підкреслив Сергій Лещенко.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.