Офіс Зеленського обіцяє покарати Дубінського і Ко за втручання у вибори в США

Офіс президента України Володимира Зеленського зробить все, щоб притягнути до відповідальності осіб, причетних до втручання в американські вибори. Таку заяву зробив глава офісу Андрій Єрмак на тлі того, що 11 січня Мінфін США з цієї причини оголосив про санкції проти громадян і організацій України.

“Для ясності – незалежно від партійної приналежності ця адміністрація зробить все, що в її силах, щоб притягнути до відповідальності осіб, відповідальних за втручання у вибори в США”, – написав він у Twitter.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, США запровадили санкції проти семи громадян України за втручання в американські вибори.

У список потрапили нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський, екс-прокурора Офісу генеральної прокуратури Костянтин Кулик, екс-нардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, а також помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко й медіаменеджер Петро Журавель.

Раніше, Печерський районний суд Києва зобов’язав генеральну прокурорку України Ірину Венедіктову відкрити кримінальні провадження щодо ймовірного вчинення державної зради народними депутатами Олександром Дубінським і Андрієм Деркачем.

У жовтні Центр протидії корупції звернувся до Офісу Генерального прокурора із заявами щодо депутатів Деркача та Дубінського. На спільній прес-конференції вони заявили про необхідність розслідування нібито корупції Джо Байдена. Також вони ініціювали створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді за «записами Деркача».

53-річний Деркач із 1998 року є народним депутатом України. Його батько, Леонід Деркач, був генералом КДБ. Сам Деркач-молодший у 1990-93 роках вчився в Академії Федеральної служби безпеки РФ, де захистив кандидатську дисертацію.

У грудні 2019 року Деркач зустрівся з особистим адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані та обговорив створення міжпарламентської групи «Друзі України СТОП корупція».

Про групу відтоді чути не було, але внаслідок розслідування справи щодо імпічменту президента США Дональда Трампа стало відомо, що Джуліані був одним із кураторів так званого неформального каналу американської зовнішньої політики щодо України.

Цей канал намагався тиснути на новообрану українську владу, аби та оголосила (і, можливо, почала) проведення розслідувань проти Burisma та Байденів старшого й молодшого.

10 вересня Сполучені Штати запровадили персональні санкції проти Деркача за втручання у їхній виборчий процес. Раніше Національний центр контррозвідки і безпеки США вказував на те, що Андрія Деркача може використовувати російська сторона для втручання у президентські вибори у США. Вони мають відбутися 3 листопада 2020 року.