Каштру: важливо обіграти «Маккабі» та привезти гідну перемогу

Наставник «Шахтаря» Луїш Каштру відповів на питання журналістів перед матчем плей-офф Ліги Європи проти «Маккабі» Тель-Авів.

Гра відбудеться 18 лютого, початок о 22:00.

Картинки по запросу "каштру соломон"

– У минулому матчі чемпіонату України Євген Коноплянка грав на новій для себе позиції. Як оціните його гру з «Колосом»?
– Гра з «Колосом»? Звісно, я можу поговорити про той поєдинок, однак зрештою важливим є завтрашній матч – ми приїхали сюди говорити про нього. Наша максимальна концентрація зараз на грі з «Маккабі». У кожному разі мені сподобалось, як Коноплянка виступив на цій позиції. На зборах ми награвали його праворуч. Так, це досить незвична позиція для нього, проте я відчув, що саме в матчі з «Колосом» він знадобиться команді саме на цьому фланзі. Коноплянка відмінно там відпрацював.

– Ваш контракт із «Шахтарем» спливає цього літа і наразі не був продовжений. Ваша ініціатива відкласти перемови або клуб досі не пропонував новий контракт?
– Зараз питання мого контракту не змушує мене переживати навіть мінімально. Лише робота і те, як ми готуємось до наступного поєдинку. Наші думки тільки про матч із «Маккабі». Я в жодному разі зараз не міркуватиму про свій контракт. Я знаю, що наступного року я працюватиму, тож мені не варто переживати про це. Де? Побачимо. Для нас дуже важливо завтра обіграти «Маккабі», повезти звідси гідну перемогу. Важливо зосередити, налаштувати максимально футболістів на найближчий поєдинок і щодня закінчувати роботу, розуміючи, що провів його гідно, з чистим сумлінням. Щодо іншого я зараз не переживаю.

– Містере, чи дивилися ви матчі «Маккабі» ТА? Скільки та які саме? Яке враження лишила команда?
– Найчастіше наш аналітичний департамент переглядає 6–7 поєдинків суперника. Особисто я бачив 3 матчі «Маккабі» повністю. Геть усі наші суперники у єврокубках є дуже складними й добре організованими. «Маккабі» не йде далеко від цього. Відтоді як Патрік фон Ліувен очолив команду, вона чудово себе виявляє, в останніх 7 поєдинках здобула 6 перемог і лише раз зіграла внічию. Супротивник діє за тактичною схемою 4–2–3–1, відмінно діє як в атаці, підключаючи багато футболістів у зоні завершення, так і лишається стабільним в обороні. Крайні захисники також є дуже важливим для їхньої гри. Це команда, що здійснює свої атаки з великим терпінням, намагаючись тримати м’яч, домінувати, не ухвалює необдуманих рішень, якісно завершує атаки. Як і всі єврокубкові опоненти, це складний клуб. Нам слід максимально підготуватись, аби гідно себе виявити.

– У якому стані Ісмаїлі? Коли ми зможемо побачити його на полі?
– Я б дуже хотів дати вам якусь конкретну відповідь щодо цього, але, на жаль, зараз не зможу. Ісмаїлі переживає певний процес інтеграції, що може тривати як кілька днів, так і, можливо, навіть тижнів. Часом він відчуває деякий дискомфорт. Ми маємо дуже шанобливо та обережно поводитись із цим футболістом, щоб зрештою привести його знов до гри і він знов допомагав команді.

– Мораес пропустив кілька матчів на зборах. Наскільки це ускладнило його готовність та як відбилося на командній грі, враховуючи, що ви так і не змогли забити «Колосу»? Торік теж була довга зимова перерва, однак «Шахтар» забив «Бенфіці» 5 м’ячів у 2 зустрічах. Мораес тоді не відзначився, проте взяв участь у трьох гольових комбінаціях. Що зараз? У якій він формі?
– Ви ж знаєте, що я дуже люблю, коли мені доступні геть усі гравці, коли в мене величезний вибір, на кожен матч найкращий стартовий склад. Цей сезон дався нам як дуже нетиповий і нестабільний. Усі ми можемо сказати: якщо пандемія зараз упливає на всіх у світі, вона не оминає і нас. Такими є реалії: нестабільний, дуже незвичний для всіх нас сезон. Ми намагаємось завжди аналізувати динаміку команди і розуміємо, що мали певні труднощі зі створенням моментів та їх реалізацією. Завжди намагаємось це виправити, щоб створювати якнайбільше моментів біля воріт суперника й забивати. Дивимось на колективні динаміки, однак не слід забувати, що вони утворюються з індивідуальних якостей, індивідуальних дій на полі. Мораес відмінно попрацював. Я сподіваюся, що, як і всі, завтра він добре виявить себе в грі, а ми зможемо створити моменти, забити та повезти звідси перемогу.

– Наскільки погодні умови завтра зіграють на користь атакувальної команди? На чию користь може бути дощ?
– У жодному разі погода не вплине на жоден з клубів. Обидва полюбляють володіти м’ячем і домінувати, перетягувати ковдру на себе. Якщо це є ДНК, то може йти дощ, сяяти сонце, жахливий холод або сильна спека – ця цінність ніколи не залишить душі самої команди. Гадаю, «Шахтар» і «Маккабі» демонструватимуть завтра саме такий футбол: створюватимуть моменти, коли є нагода, домінуючи при цьому завдяки триманню м’яча. Обидві команди будуть дуже збалансованими. У попередній відповіді я сказав, що ми не створюємо багато й не реалізуємо – говорив я щодо ЧУ, щодо останніх матчів. Якщо подивитися на український чемпіонат, зрештою ми є клубом, що забив найбільше м’ячів і пропустив найменше. Просто ми намагаємось створювати дедалі більше, забивати дедалі більше. Мої амбіції змушують мене думати про це, про те, що наша команда повинна бути ще сильнішою. Якщо ми подивимось нашу кампанію в Лізі чемпіонів, то так, там є два матчі з «Боруссією», що запам’яталися нам як не надто гарний досвід. Утім у грі з італійським грандом, з командою, що має одну з найкращих атак у світі, де виступають Лукаку та Мартінес, ми не пропустили жодного гола. А ви уявляєте, якої сили там атака. Ми прагнемо дедалі більше, попри те що ми вже пережили певні складні моменти цього сезону.

Читайте також: Суркіс підтримав Каштру, якого не було серед номінантів на кращого тренера