В Англії розпочали випробування тесту з визначення раку до перших симптомів

Національна служба охорони здоров’я Англії оголосила про початок повномасштабного випробування нового методу ранньої діагностики понад 50 видів раку.

Очікується, що за допомогою аналізу крові можна буде встановлювати наявність хвороби до появи у людини перших симптомів.

У дослідженні, яке триватиме два роки, візьмуть участь 140 тис. добровольців у віці від 50 до 77 років. У них візьмуть аналізи крові, потім запросять здати повторні аналізи через рік і через два роки. Тест буде застосований тільки до половини з спочатку зібраних проб крові – друга половина складе контрольну групу для перевірки ефективності тесту.

“Тест може зробити революцію в діагностиці раку, – заявив керівник програми, професор онкології Королівського коледжу в Лондоні професор Пітер Сасієні. – Ми приступаємо до роботи з натхненням”.

В даний час рак діагностують шляхом здачі частинки тканини на біохімічне дослідження (біопсію), чого без симптомів ніхто не робить. По-перше, в низці випадків це складна процедура, особливо стосовно раку легенів, сечового міхура і простати, а по-друге невідомо, де шукати.

Новий метод заснований на виявленні в крові фрагментів ДНК ракових клітин. Він створений біотехнологічним стартапом Grail (“Грааль”), заснованим в 2015 році в Сан-Франциско спеціально для розробки способів ранньої діагностики раку.

Сам тест відомий як Galleri. У США він пропонується для пацієнтів з підвищеним ризиком ракових захворювань, зокрема для тих, хто старше 50 років. Федеральне управління харчових продуктів і лікарських засобів його ще не сертифікувало.

“Пошук технологій діагностики раку за допомогою аналізів крові ведеться в усьому світі, але до цих пір він перебував на дослідницькій стадії. Зараз ми з партнерами приступаємо до розгорнутого випробування, наймасштабнішого в історії. Новий метод є особливо перспективним для діагностики тих видів раку, які довго не виявляють явних ознак і симптомів”, – заявила Бі-бі-сі директор з онкології національної служби охорони здоров’я Келлі Палмер.