Зеленський запросив Джонсона відвідати Україну

Президент України Володимир Зеленський запросив прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона відвідати Україну.

Про це повідомила в четвер прес-служба Глави держави, посилаючись на зустріч Зеленського і Джонсона в Нью-Йорку на полях Генеральної Асамблеї ООН.

“Президент України Володимир Зеленський запросив Бориса Джонсона відвідати Україну з візитом”, – йдеться в повідомленні офісу президента.

За його даними, в ході бесіди сторони позитивно оцінили перші результати дії Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною і Великобританією. У зв’язку з цим було відзначено зростання двостороннього товарообігу в першому півріччі цього року більш ніж на 70%. Крім того, співрозмовники обговорили взаємодію у сфері енергетики, зокрема атомній, та виклики для європейського регіону у зв’язку з реалізацією проекту “Північний потік – 2”. Президент України підкреслив, що цей проект є геополітичною зброєю Росії.

“Зеленський і Джонсон обмінялися думками щодо безпекової ситуації на Сході та навколо України, зокрема в Чорноморсько-Азовському регіоні. Глава держави подякував за підтримку з боку Великобританії територіальної цілісності України і свободи судноплавства в регіоні”, – наголошується в повідомленні. Особливу увагу, додали в президентському офісі, було приділено подальшій взаємодії з розвитку оборонних можливостей України та зміцненню українського флоту.

Зеленський подякував Лондону за підтримку у створенні переговорного майданчика “Кримська платформа”, а також передав прем’єр-міністру список з майже 450 українців, які утримуються на непідконтрольних територіях Донбасу і в РФ.

Співрозмовники також торкнулися подальших заходів політичного діалогу на вищому рівні, включаючи проведення інавгураційного засідання діалогу стратегічного партнерства. Зеленський поінформував Джонсона про намір взяти участь у Сегменті високого рівня 26-ї конференції країн – учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка відбудеться в Глазго 1-2 листопада.