МОЗ: пацієнтам зі штамом Дельта потрібно в п’ять-шість разів більше кисню

Споживання медичного кисню одним COVID-пацієнтом з штамом Дельта збільшилося в п’ять-шість разів, у порівнянні з госпіталізованими в попередні хвилі пандемії.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час виступу у Верховній Раді, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я в п’ятницю, 22 жовтня.

“Люди, які оперують цифрами і щодня відвідують лікарні, бачать, як збільшилося в 5-6 разів споживання кисню на одного пацієнта, госпіталізованого з Дельтою. Середні витрати рідкого кисню в лікарнях на добу в порівнянні з аналогічним періодом квітня 2021 року збільшилися вдвічі. Є міста, де споживання кисню досягає 45-50 тонн на добу. Сумарний необхідний розрахунковий піковий кисневий потік по країні: 977 148 (л/хв)”, – сказав Ляшко.

Він додав, що для забезпечення потреб у кисні до початку нової хвилі уряд звільнив бізнес від податків і зборів на кисень. Крім того, була надана можливість використовувати в установах охорони здоров’я технічний кисень.

За його словами, команда міністерства постійно працювала і працює з підприємствами-виробниками кисню медичного в частині нарощування їх потужностей.

“Зараз два заводи, які займаються виробництвом кисню медичного, зупинилися на планові регламентні роботи на 10-15 днів. Ще в одного виробника в Західній Україні виникли технічні несправності. І відразу поповзли чутки, що нібито кисню не вистачає. Система не готова. Спростую. Всі пацієнти, які потребують кисневої терапії, отримають її”, – сказав Ляшко.

Він додав, що до планових регламентних робіт готувалися і спільно з виробниками знайшли їм заміну на цей період.