МОЗ дозволив бустерну вакцинацію для українців старше 60 років

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) дозволило використання бустерної дози вакцини проти COVID-19 для людей старше 60 років. Відповідний указ підписав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Про це він повідомив у Facebook у вівторок, 4 січня.

“Ми дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через шість місяців після другої”, – повідомив Ляшко.

За словами очільника відомства, отримати бустерну дозу літні люди можуть в період від шести до дев’яти місяців з моменту щеплення другою дозою вакцини від COVID-19.

Перевагу для використання у якості бустера МОЗ надаватиме м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від BioNTech/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина до цього. У разі відстутності в Україні м-РНК-вакцин, бустерну дозу можна зробити іншою вакциною.

5 січня відомство розглядатиме можливість використання бустерної дози для всіх інших українців, додав Ляшко.

Окрім того, МОЗ визначило альтернативні способи поєднання вакцин від коронавірусної інфекції різних виробників.  Вакцину CoronaVac тепер можна поєднувати з векторними (AstraZeneca) та мРНК-вакцинами (Moderna або Comirnaty від BioNTech/Pfizer).

Крім того, після Moderna або BioNTech/Pfizer тепер можна застосовувати вакцину AstraZeneca. Мінімальний інтервал між щепленнями має складати 28 днів.

Щодо вакцинації вагітних, то жінкам, які отримали першу дозу вакцини CoronaVac, а потім завагітніли, для другої дози перевагу слід надавати мРНК-вакцинам BioNTech/Pfizer або Moderna, зазначає Ляшко.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні однією дозою щепилися 14,7 мільйона людей. Повний курс вакцинації двома дозами пройшли 13,7 мільйона українців.

Як зазначають у МОЗ, принаймні одне щеплення від COVID-19 отримали 47,3 відсотка дорослого населення України, повний курс вакцинації пройшли понад 44 відсотка. Проте з розрахунку на все наявне населення країни цей показник нижчий. Так, за даними Державної служби статистики України, станом на 1 листопада в країні проживали 41,3 мільйона людей. Виходячи з цієї кількості населення, наразі від коронавірусу повністю щепилися трохи більше 33 відсотків людей.