Швець: мирний договір без Криму і Донбасу не зупинить агресію путіна

Президент Української фундації дослідників права, доктор юридичних наук Віктор Швець в коментарі для ІА “Центр новин” прокоментував завершення переговорів України та росії та можливість підписання делегаціями мирного договору та проведення референдуму щодо змін до Конституції.

Немає опису світлини.За словами Швеця, ніякі переговори Путіну не потрібні: “Це просто імітація процесу, а насправді ротація військ”.

“Під час воєнний стану референдум не може бути проведений. Для того, щоб провести референдум треба скасувати воєнний стан. Для того, щоб скасувати воєнний стан Путін повинен припинити в Україні воєнні дії і вивести усі свої війська за межі України. Не один окупант не повинен залишитись на території України. Після припинення боєвих дій на території України і виведення усіх російських окупаційних військ за межі України необхідно дати можливість усім біженцям повернутись в Україну, оскільки вони мають право голосу і держава зобов’язана забезпечити реалізацію їх прав”, – сказав Швець.

Президент Української фундації дослідників права зазначив, якщо мирний договір повинен отримати підтримку на всеукраїнському референдумі, то очевидно, що в його тексті є питання про зміну території України.

“Тобто шляхом підписання мирного договору нам буде запропоновано підтвердити зміну території Украіни, тобто без тих частин які захоплені окупантами і правовий статус яких цим договором буде змінено в Конституції Украіни?! Тоді вважатимемо, що Путін ніколи не виведе війська і не відмовиться від продовження агресії, оскільки це може призвести до втрати ним влади”, – зауважив Швець.

Він також зазначив, що головним переговорником від України зараз є – Збройні сили. “Обговорювати можливий мирний договір і референдум який повинен його підтримати – не раціонально, оскільки для їх реалізації не буде юридичних підстав”.