Назар Холодницький: Антикорупційна прокуратура направляє до суду перші обвинувальні акти

ХолодницькийСпеціалізована антикорупційна прокуратура України, незважаючи на нетривалий час фактичного функціонування та недоукомплектованість штату, уже завершила досудове розслідування у перших кримінальних провадженнях та готова скерувати до суду перші обвинувальні акти.

Про це заявив Заступник Генерального прокурора України – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

“Так, завершено кримінальне провадження стосовно заступника директора департаменту – начальника відділу департаменту державної експертизи Служби експортного контролю Головатого С.М. за отримання 250 тис. доларів США хабаря. Чиновнику загрожує від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна”, – написав Назар Холодніцкій на своїй сторінці в Фейсбук.

Керівник Антикорупційної прокуратури зазначив, що завершено досудове розслідування та висунуто обґрунтовані обвинувачення судді Сєвєродонецького міського суду Луганської області, заступнику прокурора міста Сєвєродонецька та адвокату, який виступав посередником.

“Вказані особи вимагали та одержали хабар у розмірі 6 тис. доларів США за пом’якшення вироку для обвинувачених у збуті наркотиків.”, – зазначив антикорупційний прокурор.

За словами Назара Холодницького, досудовим розслідуванням встановлено, що заступник прокурора міста Сєвєродонецька змусив свого підлеглого – процесуального керівника у даному кримінальному провадженні змінити кваліфікацію злочину на таку, що не передбачає реального позбавлення волі обвинуваченого. За майбутній судовий вирок та не оскарження прокуратурою рішення в апеляційному порядку, суддя та прокурор й вимагали хабар.

“Антикорупційні прокурори наполягатимуть на притягненні до кримінальної відповідальності прокурора за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 368 та ч. 3 ст. 369 КК України, що карається позбавленням волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна”, – наголосив він.

Холодницький повідомив, що для судді Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагатиме покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років з конфіскацією майна, що передбачено санкцією ч. 3 ст. 368 КК України.

“Суддю викрито під час проведення спільної операції СБ України та військової прокуратури сил АТО в жовтні 2015 року під час отримання хабаря від вагітної обвинуваченої, яка планувала стати на шлях виправлення та негайно повідомила про вимагання від неї неправомірної вигоди правоохоронними органами”, – резюмував Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За його словами, під час обшуків у горе-правоохоронців виявлено більше 60 тис. доларів США, коштовні ювелірні вироби відомих світових брендів, документи про право власності на елітну нерухомість в Іспанії, бойові припаси та інше майно.

“Суддю і прокурора відсторонено від посад та позбавлено можливості вершити “кривосуддя”, – підкреслив Назар Холодницький.

Він також додав, що ще в двох провадженнях триває стадія ознайомлення обвинувачених з матеріалами.

“Це, зокрема, підозрювані в хабарництві прокурор Генеральної прокуратури України, рівненський суддя та його поплічники – адвокат і посередник; щодо вказаних підозрюваних обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою (окрім суддів, яким у зв’язку з особливим порядком притягнення до кримінальної відповідальності, встановленим чинним законодавством, не можна обирати такі заходи), але у зв’язку з недосконалістю законодавства ними було сплачено застави і на даний час вони перебувають на волі”, – резюмував Назар Холодницький.

Як відомо, Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодніцкій нагадав, що детективами Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування по більш сотні кримінальних проваджень, в яких фігурують як діючі, так і колишні чиновники, судді та співробітники правоохоронних органів.

Процесуальне керівництво у всіх вищевказаних кримінальних процесах забезпечують прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.