Порошенко: Офшорні компанії створювалися для передачі Roshen в управління банку Rotschild

Офшорні компанії в Голландії, на Кіпрі й на Британських Віргінських островах були зареєстровані з метою передачі кондитерської корпорації Roshen, засновником якої є Президент України Петро Порошенко, в управління інвестиційному банку Rotschild, а не з метою мінімізації податкових відрахувань.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у рамках своєї участі в прес-клубі Японії, повідомив у Twitter прес-секретар Президента України Святослав Цеголко.

«Компанії створювалися для передачі бізнесу в управління Rotschild, а не для мінімізації податкової бази», – цитує главу держави Цеголко.

Пізніше, відповідаючи на запитання японських журналістів, Порошенко сказав:
”Моя країна перебуває у стані війни. І ніхто не хоче купувати мої активи, особливо враховуючи той факт, що частина їх арештована й знаходиться на окупованих територіях і в Російській Федерації. Це створення офшорної компанії для передачі активів у траст абсолютно прозорий механізм, який використовується в усьому світі. Все дуже просто. Компанію зареєструвала на мою вимогу відома юридична фірма з чіткими цілями й дуже прозорою процедурою», – сказав Порошенко.

Нагадаємо, на початку квітня журналісти проекту «Центр з дослідження корупції та організованої злочинності» (OCCRP) оприлюднили результати розслідування, згідно з яким президент України Петро Порошенко заснував три офшорні компанії з управління активами, включаючи кондитерську корпорацію Roshen, але не вніс відомості про це в свої майнові декларації. Так, за інформацією журналістів OCCRP, у серпні 2014 року, в розпал кровопролитних боїв на сході України, включаючи бої за Іловайськ, Порошенко заснував офшорну холдингову компанію – Prime Аssets Partners Ltd – для того, щоб перевести свій бізнес в юрисдикцію Британських Віргінських островів (БВО). Ця офшорна структура стала власником ще двох компаній – на Кіпрі й у Голландії. Обидві фірми були зареєстровані також у 2014 році – у вересні та грудні. За інформацією журналістів, такий крок дозволив Порошенку уникнути сплати податків в Україні, а також зробити інвестиційно привабливими власні активи, в першу чергу корпорації Roshen.

Водночас, фінансові радники Порошенка підкреслили, що насправді Roshen передана в траст і президент не має відношення до операційної діяльності цього активу, діяльності навколо цього активу, а також до процесів його продажу.

Зокрема, Макар Пасенюк, керуючий директор ICU, який є фінансовим радником Петра Порошенка, підкреслював, що договір трасту був підписаний у січні 2016 року. Договір безстроковий і він прив`язаний лише до часу перебування Порошенка на посаді президента. За словами Пасенюка, траст виявився єдино можливим інструментом, що дозволяє главі держави передати належні йому активи в управління або для подальшого продажу. При цьому Пасенюк зазначив, що українське законодавство саме по собі не дозволяє створити структуру трасту, що представляє собою договір про управління. І тому було ухвалено рішення створити більш зрозумілу структуру. Для реалізації механізму передачі в траст були зареєстровані кілька компаній, у тому числі офшорна компанія Prime Аssets Partners Ltd.

У свою чергу, юристи компанії Avellum, що також є радником Порошенка, підкреслили, що офшорна компанія була з принципових міркувань зареєстрована на президента. Але оскільки статутні фонди іноземних компаній не оплачувалися, а акції не мали номінальної вартості, вони не підлягали декларуванню згідно з українським законодавством. Водночас, як тільки в Україні набуде чинності норма про електронне декларування, всі чиновники повинні будуть подати відомості про доходи за 2015 рік відповідно до нових вимог. І ось тоді відомості про офшорну компанію у декларації необхідно буде вказати.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.