Трамп заявив про небажання захищати Німеччину від Росії

Президент США Дональд Трамп пояснив своє рішення скоротити американський військовий контингент в Німеччині недостатніми, з його точки зору, виплатами ФРН в рамках співпраці з НАТО.

“Німеччина дуже не поспішає виплачувати НАТО два відсотки (від ВВП країни. – Ред.). Тому ми виводимо частина нашого контингенту з Німеччини”, – написав глава Білого дому на своїй сторінці в Twitter в ніч на четвер, 30 липня.

При цьому він розкритикував той факт, що ФРН закуповує в Росії великі обсяги енергоносіїв. “Німеччина платить Росії мільярди доларів щороку за енергію, а ми повинні захищати Німеччину від Росії. Як це розуміти?” – написав Трамп.

Виведення військових США з ФРН як “подарунок Кремлю”
У свою чергу відставний генерал-лейтенант Фредерік Бенджамін Ходжес, в минулому командував сухопутними військами Сполучених Штатів в Європі (USAREUR), в інтерв’ю DW жорстко розкритикував рішення про виведення американських солдатів з Німеччини, назвавши його “великим подарунком для Кремля”.

За його словами, військовий контингент США в Німеччині потрібен не для того, щоб захищати ФРН, а для того, щоб служити “плацдармом”, через який проходять військові операції США в Європі, Африці і на Близькому Сході.

План США щодо виведення військових з Німеччини
Раніше уряд США повідомило подробиці плану з виведення військових з Німеччини. Так, Вашингтон збирається перенести штаб-квартиру Європейського командування збройних сил США (Eucom) зі Штутгарта в бельгійський Монс.

При цьому, за словами міністра оборони США Марка Еспера, місце дислокації змінять 11 900 військових, а не 9500, як повідомлялося раніше. Таким чином, нинішнє число американських солдатів і офіцерів, які базуються в Німеччині, скоротиться на третину.

5600 солдатів і офіцерів будуть перекинуті в інші країни – члени НАТО, ще 6400 повернуться в США, при цьому багато з ротації будуть задіяні в інших державах Європи, пояснив Еспер. Як уточнює агентство AFP, можливими країнами перебазування можуть стати Італія і Бельгія. Частина контингенту, ймовірно, відправиться в Польщу і країни Балтії, якщо Варшава буде дотримуватися домовленостей, намічених обома сторонами, додав глава Пентагону.