Проти Шмигаля відкрили кримінальне провадження через розподіл коштів з ковід-фонду

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) зобов’язав Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) відкрити кримінальне провадження проти прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і Кабінету міністрів за фактом можливої ​​халатності при виділенні коштів з фонду для боротьби з коронавірусом на інші сфери держуправління, в той час як це суперечить закону.

Про це повідомляється в матеріалах суду.

Як повідомляється, в НАБУ надійшла заява, в якому позивач заявив про вчинення прем’єр-міністром і членами Кабінету Міністрів кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 210 (нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищення) і ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу.

Під службовою недбалістю мається на увазі виділення коштів з фонду для боротьби з коронавірусом на інші сфери державного управління. Однак НАБУ відмовилося зареєструвати дане кримінальне провадження.

Після відмови НАБУ заявник подав скаргу до суду. 15 червня ВАКС частково задовольнив її і зобов’язав НАБУ почати розслідування.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я отримало лише шосту частину грошей з фонду по боротьбі з коронавірусом. Решту грошей було розподілено на потреби різних міністерств, зокрема МВС отримало додатково 2,7 мільярдів гривень на зарплати поліцейських, прикордонників та Нацгвардії.

Раніше, ІА “Центр новин”, повідомляло, весь мільярд з «ковідного» фонду на ремонт доріг Прикарпаття забрало оточення Коломойського.

Кабінет міністрів України дозволив витрачати на окремі етапи виробництва патріотичних серіалів гроші з Фонду боротьби з COVID-19.

Раніше Кабмін віддав на дороги гроші з програми по онкохворим.

Також повідомлялося, що в минулому році Державне агентство автомобільних доріг України (“Укравтодор”), використовував 25,7 млрд грн з фонду для боротьби з коронавірусом.

Крім того, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виділення Мін’юсту 103 млн грн із фонду боротьби з COVID-19 через програш Україною у 2018 році понад $9 млн у міжнародному інвестиційному арбітражі вкладникам Кредитпромбанку.

Державна аудиторська служба України за підсумками перевірки використання коштів Спеціального фонду по боротьбі з коронавірусом у 2020 році виявила фінансові порушення на суму 406,8 млн грн, при цьому ці порушення призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 114,4 млн грн.

Президент Володимир Зеленський заявив, що окремого Фонду боротьби з COVID-19 не існувало, у зв’язку з цим і рішення про фінансування з нього Великого будівництва не приймали.