США ввели санкції проти російського трубоукладача «Фортуна» та його власника

Сполучені Штати внесли до санкційного списку російський корабель-трубоукладач”Фортуна”, задіяний у будівництві газопроводу “Північний потік-2”.

Відповідна інформація розміщена на сайті Міністерства фінансів США.

Санкції запроваджені також проти російської компанії КВТ-РУС, яка є власником судна. Дане судно бере участь в будівництві газопроводу «Північний потік-2». США вже заявили про санкції ФРН та інші країни Європи.

Санкції передбачають заборону на експорт, банківські та валютні операції, блокування активів і майн

Варто зазначити, що в грудні «Фортуна» вже побудувала 2,6 км шляхів «Північного потоку-2» в економічній зоні Німеччини. У січні ж судно повинно було приступити до укладання труб в данській економічній зоні.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, завершення побудови «Північного потоку 2» надасть Росії можливість повністю обійти Україну, позбавити Україну життєво необхідних надходжень а також зробить її вразливою до подальших агресивних дій Росії.

“Це також надасть можливість використовувати природні ресурси в якості інструмента політичного тиску та зловмисного впливу проти Західної Європи. Сьогоднішнє оголошення показує, що Сполучені Штати не бояться притягувати до відповідальності тих, хто продовжує допомагати використанню цього інструмента російського впливу», – додав він.

Головний дипломат США також наголосив, що США продовжать співпрацю із союзниками для того, щоб «забезпечити, що Європа має надійну диверсифіковану мережу енергопостачань, яка не шкодить колективній безпеці».

Раніше, Німецький концерн Bilfinger відмовився від участі будівництві газопроводу “Північний потік – 2”.

19 січня «Газпром» попередив інвесторів, що будівництво проекту «Північний потік-2» може бути відкладено або призупинено через політичний тиск.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, США мають намір ввести санкції відносно російського трубоукладача «Фортуна» та його власника.

Наприкінці минулого року Конгрес США ухвалив законопроект NDAA-2021 про фінансування національної оборони Сполучених Штатів. Документ передбачав, зокрема, санкції проти «Північного потоку – 2», а також інші обмеження проти РФ. Дональд Трамп наклав вето на законопроект, однак пізніше Конгрес шляхом голосування подолав ці обмеження президента США.

На цьому тижні стало відомо, що США готують нові санкції проти Північного потоку-2. Адміністрація Трампа намір ввести свій останній санкцій пакет проти російського газопроводу в найближчі дні.